Жълто пате или зелен флаг?

14-06-2021 14:38

Представяте ли си море, чисто като кристал, плажове - златисти и необятни като мираж, и хора, посветени на опазването на природата? А сега си представете море с нефтени петна и плаващи найлонови торбички, плажове с цигарени фасове и заровени капачки и хора, които нехаят за обкръжението си.

За учениците от СУ „Н. Й. Вапцаров“ и двата пейзажа са добре познати. С есета, рисунки, макети и презентации, посветени на любимото Черноморие, те изразиха възторга и тревогата си от заобикалящата ги действителност по време на пресконференция за представянето на проекта „Ограничаване на морските отпадъци в община Приморско“.

Люба Желева, ръководител на проекта, напомни колко дълго се разгражда пластмасата, и пробуди интерес с историята за близо петнадесетгодишното плаване на детски гумени патета, след като през 1992 г. товарен кораб изпуска контейнер с 28 000 бебешки играчки за баня в Тихия океан. Натоварени в Китай с дестинация САЩ, но безцеремонно зарязани в морето, патетата обикалят половината земно кълбо. Някои са открити по бреговете на Аляска, Южна Америка, Австралия, други са намерени замръзнали в арктическите ледове.

Не е необичайно корабни товари да падат в морето. Но гумените патета ни помагат да разберем случващото се из дебрите на океанските течения и най-вече ролята им за замърсяването с пластмаса.

Малка, но необходима стъпка в тази посока са дейностите по проекта на Община Приморско. Още преди есента ще бъдат инсталирани три морски кошчета за активно събиране на плаващи отпадъци на пристанището, ще се подновят съдовете за смет на рибарския кей, ще се въведе подобрена система за сметосъбиране от плажовете, а гражданите и гостите на града ще бъдат насърчавани да не замърсяват околната среда.

Проектът се изпълнява от Община Приморско в партньорство с „ПРИМ-ЛАН“ ЕООД и е подкрепен от програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежкия финансов механизъм.