Еврейската улица - реконструкция

30-03-2023 15:00
Експозицията „Еврейската улица – реконструкция“  с куратор Иванка Гезенко, която може да бъде разгледана в Регионалния исторически музей – София до 19 април, е реализирана от Държавния културен институт към министъра на външните работи в рамките на проекта „Стратегическо сътрудничество между България и Норвегия в подкрепа на международните ангажименти на България за борба с антисемитизма и опазването на еврейското наследство“.
В изложбата е представен фрагмент от интериора на синагогата в Кюстендил- Регионален исторически музей, изобразяващ шестолъчната звезда.
Един от основните символи, свързани с еврейската идентичност и юдаизма, е шестолъчната звезда. Тя води началото си от времето, когато легендарният еврейски цар Давид имал изобразена звезда върху щита си. За първи път е използвана като универсален еврейски символ през 1354 г. когато крал Карл ІV дал привилегия на еврейската община в Прага да има собствен флаг с изобразена Давидова звезда. От 19 век се използва като символ на юдаизма, аналогичен на християнския кръст.
За повече информация: https://cutt.ly/Y4Ckqg0
 
Източник: Държавен културен институт към Министъра на външните работи