България ще ползва норвежки опит при помощ за своите граждани, които се намират зад граница

24-11-2022 09:35

Представители на Министерството на външните работи осъществиха работно посещение в  Норвегия във връзка с изпълнението на проект „Доизграждане и оборудване на Център за управление на кризи на Министерството на външните работи на Република България“, финансиран от Фонда за двустранни отношения в рамките на Норвежкия финансов механизъм (2014 – 2021 г.). Началото на проекта бе дадено през декември 2021 г.

Това бе първото работно посещение в Осло на екипа на МВнР, който работи по създаването на мобилно приложение в помощ на българите зад граница. Приложението ще предоставя в реално време информация за рискове при пътуване в чужбина и ще помага за бърза връзка с Център за управление на кризи в МВнР. Предвидена е и функция за подаване на сигнал за помощ и евентуална евакуация на български граждани, засегнати от бедствия в чужбина.

По време на посещението българската делегация проведе разговори с представители на отдел „Консулски въпроси“ в МВнР на Кралство Норвегия. Двете страни обсъдиха добри практики с цел оптимизиране на сътрудничеството при решаване на кризи. От норвежка страна бе предоставена експертиза от съществено значение за изграждане на приложението в рамките на проекта.

Източник: МВнР