Годишна среща и посещения на подкрепени проекти

Посещения в гр. Пловдив
Посещения в гр. Пловдив
Годишна среща
Годишна среща
Посещения в гр. Пловдив
Посещения в гр. Пловдив
Проект за отводняване на бул.
Проект за отводняване на бул. "Марица"
Самораново
Самораново
12-05-2023 23:41

Какви се резултатите от изпълняваните проекти и програми и кои са предизвикателствата през оставащата една година на изпълнение? Това бяха въпросите във фокуса на провелата се тази седмица традиционна годишна среща между България и представители на държавите донори по Финансовите механизми на ЕИП и Норвегия. Участие взеха представители на МВнР на Кралство Норвегия, посолството на Исландия за България и Офиса на Финансовите механизми. Заедно с българските си колеги от координационното звено в Министерски съвет и звената към Министерство на финансите, отговорни за одит и сертифициране на разходите, беше обсъден изготвения стратегически доклад със заключения за ефектите на финансовите механизми в различните подкрепени области. Представители на Министерство на културата и Министерство на енергетиката имаха възможност да представят лично програмите си. С поглед към възможностите за допълване на дейности в приоритетни за България сектори, на срещата присъства и ръководителят на Швейцарския офис за сътрудничество в България.

Освен срещата, беше организирано заседание на Комитета за Фонда за двустранни отношения, който подкрепя партньорски проекти между организации от България и страните донори. Повече за проектите можете да научите тук.

В дните след годишната среща бяха посетени проекти в град Пловдив, включително „Мобилна творческа мрежа за култура и изкуство“ на "Творчески комплекс - ИНКУБАТОР", Младежки център Пловдив, Античен стадион и други – всички подкрепени от ФМ на ЕИП и НФМ. Посетен беше проект на Община Пловдив, част от инициатива за смекчаване и адаптация към изменението на климата в градовете. Целта е да се реши проблем с наводняване на части от бул. „Марица“ и рушене на пътната настилка, при сериозни валежи. За тази цел, общината ще построи канали, които да отвеждат дъждовните води директно в река „Марица“. Освен това, ще бъдат разположени и датчици, които да следят нивото на водата и екологичното състояние.

Преди да отпътува от България, делегацията посети най-големия проект – изграждането на нов затвор и обучителен център в село Самораново, по програма "Правосъдие". Представители на главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерство на правосъдието организираха инспекция на строителната площадка и представиха, заедно с фирмата изпълнител, напредъка в преобразяване на пространството на бившите казарми в Самораново.