Шесто заседание на Комитета за сътрудничество по програма „Вътрешни работи“ – 1 септември 2020 г.

02-09-2020 17:03

Шестото заседание на Комитета за сътрудничество по програма „Вътрешни работи“ се проведе онлайн на 1 септември 2020 г. Представители на всички организации, определени за членове на комитета, участваха в срещата, а именно – Национална дирекция на полицията на Норвегия, норвежкото Министерство на правосъдието и обществената сигурност, Норвежката дирекция по имиграция и Съвета на Европа. Наблюдателите бяха представени от Посолството на Кралство Норвегия в Румъния, акредитирано за България, Офиса на финансовия механизъм, Националното координационно звено и Министерството на правосъдието на България. Представители на Главна дирекция „Гранична полиция“ присъстваха на заседанието, за да представят предложение за проект по програма „Вътрешни работи“.

Участниците разгледаха напредъка по изпълнението на програма „Вътрешни работи“ за последната година. Специално внимание бе отделено на изпълнението на програмата в условията на пандемията, предизвикана от разпространението на Covid-19. Представена бе подробна информация за всички проекти. Дейностите по проектите са в начална фаза на изпълнение, като са сформирани екипи за управление и изпълнение на проектите и тече подготовка за провеждане на процедури за обществени поръчки. Във връзка с Covid-19 бе отбелязано забавяне на изпълнението на плановете за изпълнение на проектите, особено по отношение на откриващите събития и събитията с участие на чуждестранни партньори. Част от дейностите по проектите се осъществяват чрез интернет базирани платформи за видеоконферентни разговори. Програмният оператор представи и резултатите от одити, проведени от Одитния орган през предходната година, съгласно които няма съществени констатации и системите за управление и контрол функционират ефективно.

Комитетът за сътрудничество обсъди предложеното изменение на Програмното споразумение, произтичащо от отпадането на два предварително дефинирани проекта. Програмният оператор представи мерките, предприети в тази връзка. Служители на Главна дирекция „Гранична полиция“ представиха ново проектно предложение на тема „Развитие на сътрудничеството в шенгенското пространство“, което бе дискутирано в рамките на заседанието.