Промяната започва с образованието

08-04-2024 12:03

В Международния ден на ромите 8 април отправяме поглед към разказа на една необикновена ромска жена. От къде започва пътят и възможен ли е успехът?

„Образованието е пътят към по-добро бъдеще“, казва Мабера Камбери, и нейната лична история го доказва. Баща й е първият ром завършил икономически факултет в Северна Македония, а след това дълги години работи като заместник-директор на голяма текстилна фабрика. „Той беше пример за мен, щом успя, значи и аз мога“. Мабера завършва социология, преминава през различни длъжности, а вече 20 години заема ръководна позиция в македонското Министерство на труда и социалната политика и е заместник-председател на експертния комитет на Съвета на Европа по въпросите на ромите и пътуващите. Убедена е, че инвестицията в образованието на ромите, решава много проблеми. Дава различен светоглед и отваря много възможности - за по-добра работа и по-качествен начин на живот. Насърчаването на образованието от най-ранна възраст, включва и финансова подкрепа за семействата, но срещу изискването децата редовно да ходят на училище.

Мабера Камбери бе сред участниците в Международната конференция SYNERGY през юни 2023 в рамките на проекта „Работим заедно за Европа без насилие: осигуряване на достъп на жени от ромски произход до правосъдие, за да отстояват правото си да бъдат свободни от насилие“ , финансиран от Норвежкия финансов механизъм. Домакин на събитието бе фондация „Европейски институт“.