Обучения на полицаи за подобряване на диалога с ромските общности

29-01-2024 14:06

„Винаги съм искал да стана полицай. Харесва ми работата с хора и се чувствам добре, когато мога да помогна“, казва Константин Райков, който от 22 години е в системата на МВР. Оттогава работи и в софийския квартал „Факултета“, където живее.  Докато се разхождаме по улиците, хората го поздравяват с респект. „Спечелили сме им доверието с годините, и когато имаме нужда от тяхната помощ, те помагат.“ Винаги говори в множествено число, защото постиженията и резултатите са следствие от екипната работа. „Много са динамични дните ни, всеки случай, по който работим е различен, затова обмяната на опит и придобиването на нови знания е много важно. Беше много полезно участието ми в семинари с колеги, които работят в ромските махали в страната. Оказа се, че проблемите ни са сходни, но споделихме различни идеи за решенията им “. 

Обученията са част от проекта „Подобряване на координацията и диалога между полицията и ромското общество“, финансиран по Програма „Вътрешни работи“ на Норвежкия финансов механизъм. Целта е повишаване на професионалните умения на терен, подобряване на комуникацията с ромските общности, ранно разпознаване на признаците на радикализация и предприемането на подходящи превантивни мерки.

В рамките на проекта се ремонтират и оборудват и 20 приемни в ромските квартали в София, Бургас, Варна, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Видин, Монтана, Сливен и Ямбол. Реновираните приемни ще създадат по-добри условия за работа на полицейските служители и ще бъдат контактна точка при възникването на проблеми за местните общности.