Над 1300 услуги в подкрепа на украинските бежанци са предоставени по проект на Каритас София

28-03-2024 10:28

Тамара е от Киев, а Оксана – от Одеса. Идват в България, за да спасят децата си от войната. Трябва да намерят детска градина и училище за тях, имат нужда от здравни грижи и съдействие за намиране на работа. Двете жени са сред 1250 бежанци от Украйна, на които е оказана подкрепа по проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм и изпълняван от Каритас София. Фокусът е поставен върху уязвимите групи –  жени с деца, възрастни, хора със специални нужди, непридружени деца и многодетни семейства. Проектът обхваща градовете София, Пловдив и Бургас. В рамките на година организацията е помогнала на над 150 деца да постъпят в детска градина или училище. Повече от 260 души са преминали обучение по български език. Поради големия интерес в Бургас са направени допълнителни, неформални групи, където хората да практикуват езика с доброволци филолози.

Общо над 1300 услуги, като консултации, достъп до социални, здравни или образователни институции са предоставени в рамките на проекта, стана ясно на заключителното събитие.

Но зад всяка от посочените цифри се крие човешка съдба. Всеки от присъстващите трябваше да влезе в чужда самоличност, за да се опита да разбере с какви предизвикателства се срещат украинските бежанци и от какво се нуждаят.