Партньори от Норвегия рагледаха на място дейностите по реконструкция на общежитието към затвора в Пловдив

02-04-2024 16:22
Партньори от Норвегия посетиха преди дни затворническото общежитие от открит тип „Хеброс” към затвора в Пловдив. На място ресорният заместник-министър на правосъдието Георги Николов, заместник-главният директор на ГДИН и ръководител на ПДП 1 Нина Главчовска, Терие Бое от администрацията на Югозападния регион на корекционните служби на Кралство Норвегия, Ирене Педерсен и Хелге Акселсен от преходното отделение Солхолмен видяха до къде е стигнала реконструкцията на общежитието.
Двуетажната модерна сграда е част от проект „Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите“, който ГДИН изпълнява по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2014-2021. Капацитетът на новото общежитие е до 130 места, разказа началникът му Стоян Гроздев. Бяха инспектирани и сегашните помещения, в които лишените от свобода търпят присъдите си. Условията в тях са критикувани дълги години от национални и от международни организации.
На място гостите видяха и новоизграденото преходно отделение ( half way house) – едно от трите по проекта, с които ще бъде въведена нова социално-интеграционна концепция за подготовка на затворниците и тяхното адаптиране преди включването им обратно в обществото.
Очаквайте скоро и по bTV!