Проверка на място: усилени ремонтни дейности в новото общежитие до затвора във Враца

15-02-2024 10:22
Как вървят ремонтните дейности по изграждането на новото общежитие към затвора във Враца, провери на място ресорният заместник-министър на правосъдието Георги Николов.
Съоръжението, което трябва да бъде готово до края на април т.г., е с капацитет до 200 лишени от свобода. Инвестиционния проект предвижда основен ремонт и преустройство на съществуващи сгради и превръщането им в модерно затворническо общежитие, със самостоятелни санитарни възли в спалните помещения. В процес на завършване са още бани, кухненски блок, зала за свиждане, лавка, помещения за надзорния и административния състав.
Средствата за новите корпуси във Враца са финансова помощ в рамките на Програма „Правосъдие“ по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 /НФМ/ и са в размер на 1 млн. 614 хил. лв. Обектът е част от проект „Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите“ /ПДП1/.
Заместник-министър Николов бе съпроводен от главния директор на ГДИН гл. комисар Ивайло Йорданов и началника на затвора във Враца ст. комисар Иван Спасов. Преди това те бяха в Бойчиновци, където на среща с областния управител на Монтана, кмета на Бойчиновци и местната общественост представиха визията на ГДИН за общежитието в града.
От март т.г. затворническото общежитие в Бойчиновци ще бъде закрито, а служителите, които работят там – преназначени във Враца. Една част от лишените от свобода ще бъдат настанени в корпуса на затвора във Враца, а друга, по-голяма – в новото модерно общежитие. Всички служители на ГДИН ще бъдат преназначени във Враца – в затвора или в новото пенитенциарно заведение. Така ще бъдат осигурени по-добри условия на труд на служителите и по-добри условия за изтърпяване на присъдите на лишените от свобода.