В рамките на конференция на Съвета на Европа директори на затвори и пробационни служби разгледаха новия затвор в Самораново

25-06-2024 10:27
Министър Мария Павлова награди с почетен медал и грамота Норвежката корекционна служба – основен партньор на Министерството на правосъдието и на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, благодарение на който значително са подобрени условията в местата за лишаване от свобода и задържане под стража. Отличията са по повод 145- годишнина, която МП отбелязва тази година.
Импровизираната церемония се случи по време на 29-та конференция на Съвета на Европа на директорите на затвори и пробационни служби (CDPPS) „Права на човека, демокрация и върховенство на закона в сърцето на затворите и пробацията“. Подобно събитие се провежда за пръв път у нас и в него участват близо 165 експерти от Италия, Нидерландия, Белгия, Швеция, Хърватия, Обединеното кралство, Ирландия, Франция, Австралия и др. Сред участниците е и председателят на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне Алан Митчъл.
Ким Екхауген, който получи наградата, заяви, че резултатите от дългогодишното сътрудничеството вече се виждат. Утре участниците в конференцията ще посетят новия затвор и учебен център в с. Самораново, които Екхауген определи като „един затвор от бъдещето“.
На следващият ден директорите на затвори и пробационни служби от Европа посетиха новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново. Модерният затвор без решетки, съвременният учебен център за служители на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН), преходното отделение и училището за лишени от свобода получиха одобрениетона гостите. Комплексът е изграден със средства на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.