Новият затвор без решетки в Самораново бе представен публично

29-04-2024 14:28

Новият комплекс в с. Самораново, който включва пилотен затвор без решетки по норвежки образец, преходни отделения, център за обучение на затворническите служители и др. бе представен публично днес, 16 месеца след първата копка на строежа. 

„Чувствам се изключително горда, че можем да покажем реалните резултати от съвместния ни проект с Норвежкия финансов механизъм (НФМ). Приех го като лична кауза, защото през по-голямата част съм вземала активно участие в него – и като министър, и като ресорен зам.-министър“, заяви министърът на правосъдието Мария Павлова в приветствието си към участниците в заключителната конференция по проекта, проведена по-рано през деня в София.

Това е изключителен успех, невероятно е! – бе оценката на Ким Екхауген, директор на Международна дирекция в Норвежката корекционна служба. „Много ви притискахме със сроковете, разговорите не бяха леки, говорехме за План Б и С, а вие казахте: не, ние изпълняваме само План А и толкова. Нашите български приятели винаги намират решение и спасяват положението с творческия си подход“, заяви Екхауген.

Проектът по Програма „Правосъдие“ на НФМ 2014-2021 се изпълнява от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) с финансирането от Кралство Норвегия в размер на 42 милиона лева.

Проектът включва изграждане на нов пилотен затвор в с. Самораново за 400 лишени от свобода и учебен център за 100 служители на ГДИН.  В модерния пенитенциарен комплекс са изградени още нов арест, „преходни отделения“ (т.нар. half way house), в които лишените от свобода, на които им предстои скорошно освобождаване, да могат да се подготвят за завръщането си в обществото. Предвиден е и социален център, в който публични институции, неправителствени организации и гражданското общество могат да участват в инициативи, насочени към по-успешната интеграция и социална включеност на лишените от свобода. Изградени са училище, библиотека, параклис и цехове за работа.

Днес министър Мария Павлова специално благодари на скептиците, които с твърденията как „няма да се справим, ни провокираха да дадем най-доброто от себе си и да го направим“. Тя разказа как при първата копка на комплекса преди година и четири месеца тогавашният министър Крум Зарков е заявил: усещам, че се случва нещо голямо. И то наистина е голямо за цялата пенитенциарна система, категорична бе Павлова.

„Това е сбъдната мечта на всеки началник на затвор и на ГДИН“, каза главният директор на ГДИН главен комисар Ивайло Йорданов. Подчерта: „Основната ни роля е да работим с лишените от свобода и да ги подготвим за живота на свобода“, подчерта той. Готовността е целият комплекс да бъде пуснат в експлоатация в началото на септември, след като служителите преминат специално обучение.

Публичното представяне в Самораново следобяд бе открито от известния актьор Владимир Карамазов. Лишените от свобода са хора като нас, а запознаването с техни истории бе най-голямото училише за мен, заяви любимецът на публиката. От няколко месеца той работи по проект в сътрудничество със затвора в Белене.