Проверено на място: Изграждането на новия затвор в Самораново напредва

16-03-2023 16:20

„Удовлетворен съм от напредъка на строителните дейности по новия затвор в Самораново и се радвам на високата оценка  на нашите норвежки партньори по дейностите, засягащи Норвежкия финансов механизъм.” Това заяви министър Крум Зарков при посещение на строежа за нов затвор в с. Самораново, до Дупница.

На мястото днес бяха министърът, заместник-министър Мария Павлова, главният директор на ГДИН гл.комисар Ивайло Йорданов и представители на Съвета на Европа, Норвежката корекционна служба, Норвежката съдебна администрация, Офиса на финансовия механизъм и Националното координационно звено към Министерски съвет.

Гостите на Министерството на правосъдието, които са тук за участие в заседание на Комитета за сътрудничество по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, имаха възможност да видят реалния напредък по изграждането на затвора и учебния център. 

Символичната първа копка бе направена в края на декември м.г. и оттогава интензивните строителни дейности не са спирали. Към момента се наливат основите на затвора, който се очаква да бъде завършен до края на април 2024. Междувременно са съборени множество стари постройки, като така е освободено пространство за новите модерни съоръжения.

Пенитенциарният комплекс се финансира от Кралство Норвегия по проект „Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода“ на Програма „Правосъдие“.

Първата фаза от изпълнението предвижда да бъдат изградени пилотен затвор с капацитет до 400 лишени от свобода и учебен център, в който служителите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ да се подготвят по специално разработени програми, създадени от международни експерти. 

В Самораново успоредно текат строителните дейности и по изграждането на новия арест за 40 задържани лица и по реновирането на затворническото общежитие към затвора в Бобов дол. В него ще има обособено преходно отделение (half way house ) за адаптация на лишени от свобода, на които им предстои освобождаване от затвора. 

Програмата на гостите продължава с посещение в Петрич, където се изгражда модерен арест и нова пробационна служба. Обектът, който също се финансира от НФМ, е част от проект „Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите“.