Зам.-министър Емил Дечев: Впечатлен съм от темпото, с което се изгражда новият затвор в Самораново

18-07-2023 11:14
Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев провери на място дейностите по изграждането на новия затвор и обучителен център в Самораново.
Най-амбициозният проект на Министерството на правосъдието и на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) е с краен срок април догодина. Пенитенциарният комплекс включва пилотен затвор с капацитет до 400 лишени от свобода и учебен център за 100 служители на ГДИН. Идейният проект предвижда още изграждане на т.нар. „преходно отделение“, което е съвременна концепция за подготовка за завръщане в обществото на хора, на които им предстои да бъдат освободени от затвора. Предвиден е и социален център, който ще предоставя възможност на публични институции, неправителствени организации и гражданското общество да участват в инициативи, насочени към по-успешната интеграция и социална включеност на лишените от свобода лица. Изграждат се и производствените цехове, в които лишените от свобода лица ще имат възможност да участват в трудова дейност.
Строителните дейности вървят по график, а на терен ресорният заместник-министър и главният директор на ГДИН гл. комисар Ивайло Йорданов получиха уверението от управителя на фирмата-изпълнител, че срокът ще бъде спазен. Всекидневно на обекта се включват около 150 работника, като строителните дейности вървят успоредно по предвидените сгради на комплекса. „Впечатлен съм от темпото, с което се работи“, коментира зам.-министър Дечев.
Финансирането е по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, проект „Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода“ на Програма „Правосъдие“.
Инвестиционното намерение на ГДИН предвижда изграждането на най-модерно по своя тип съоръжение, отговарящо на европейските стандарти, включително по отношение на системите за сигурност и охрана.