Къща за лишени от свобода ще се изгражда в Бургас по норвежки модел със средства на НФМ

12-02-2020 14:10

Кокетна къща за лишени от свобода вдига затворът в Бургас. Проектът ще се изпълнява пилотно по норвежки модел, а средствата ще бъдат отпуснати от северното кралство.
Сградата ще се намира на метри от стените на затвора - в района на общежитието от открит тип - „Строител“, където и сега изтърпяват наказанията си лишени от свобода с по-леки присъди. Тя ще бъде на два етажа и ще разполага с четири напълно обзаведени апартамента за затворници, на които им предстои скорошно освобождаване или търпят краткосрочни наказания. Това съобщи пред DarikNews директорът на бургаския затвор старши комисар Бранимир Мангъров.
„Условията в тези жилища ще бъдат максимално близки до живота на свобода. Въпросната постройка ще бъде изградена по изцяло норвежки образец, а по думите на чуждестранните ни колеги, този модел дава много добри резултати. Жилищата са от типа „halfway house. В тях ще бъдат настанени бъде 20-24 души, които ще имат отговорност за цялостното поддържане на домовете си“, каза Мангъров.
Въпрос на нормативна база е дали лишените от свобода ще могат да си канят гости в новата къща. Към момента стая за интимни свиждания в там не се предвижда. На четири очи с любимите в романтична обстановка могат да прекарват няколко часа само затворничките от Сливен, поясни той.
Основната цел на програмата е реинтегриране в обществото. Затворниците, които ще бъдат включени в нея, ще могат през деня да работят, а вечер да се връщат обратно в къщата. „Ще си готвят сами, ще си почистват - все неща, които обикновено не се правят в затвора. С това ще се премахне и т.нар. „хотелски синдром“, който се наблюдава в местата за лишаване от свобода, където домакинските задължения са поети от други хора“, допълни старши комисар Мангъров.
ГД „Изпълнение на наказанията“ вече е подписала договора с Норвежкия финансов механизъм. Каква ще бъде сумата, която ще се отпусне за строителството, не е ясно. „Предстои избор на проектант. Надяваме се до края на годината да имаме готов проект и изграждането да започне още тогава“, коментира Бранимир Мангъров.
Само преди четири години в средецкото село Дебелт беше открито едно от най-модерните затворнически общежития у нас. Сградата беше определена като „бижу за милиони“, а парите за цялостния ѝ ремонт и обзавеждане бяха осигурени отново от Норвежкия финансов механизъм.
Предвижда се къща за затворници да бъде изградена и в Пловдив. Там в момента затворническото общежитие е в много лошо състояние. Бургас, според директора на затвора, е избран, защото „сме отворени да развиваме по-иновативни неща“.