Министър Зарков: Преходното отделение към затвора в Бургас ще помогне за намаляване на рецидива

13-01-2023 16:41

„За пръв път в България ще може да се реализира един нов модел на работа с лишените от свобода, чрез half way house. Half way house означава буквално къща на средата на пътя. На средата на пътя между затвора и свободата. Това следва да гарантира, че тези, които ще излязат от там няма да се върнат обратно в затвора. Това е важно не само за затворниците и служителите, които работят ежедневно с тях, но и за хората извън затвора, които могат да станат жертва на последващо престъпление. Убедени сме, че преходното отделение ще помогне за ограничаване на рецидива, спазвайки най-високите изисквания за хуманност и сигурност.“

Това заяви днес министърът на правосъдието Крум Зарков при началото на строителни дейности, с които започна изграждането на първото у нас преходно отделение – т.нар. half way house.

На събитието днес присъстваха още заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова, главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ гл. комисар Ивайло Йорданов, ръководителят на проекта комисар Нина Главчовска, началникът на затвора-Бургас ст. комисар Янчо Желев, областният управител Мария Нейкова и ръководителят на Окръжна прокуратура Бургас Георги Чинев.

Преходното отделение ще се обособи в затворническото общежитие от открит тип „Строител“ към затвора в Бургас.

За близо 400 работни дни общежитието в непосредствена близост до затвора трябва да бъде ремонтирано, а в двора му да бъдат изградени новото отделение, административна част и лавка за лишените от свобода. 

С първите стъпки по въвеждането на half way house в пенитенциарната система у нас, се слага основата на нова социално-интеграционна концепция за подготовка на лишените от свобода. Тя цели адаптирането и включването им в обществото след освобождаване, като този модел ще се прилага в процеса на реинтеграция на лишените от свобода именно в периода, в който те все още се нуждаят от подкрепа. Търсеният резултат е намаляване на риска от рецидив, за разлика от случаите, в които лишените от свобода биват освобождавани директно. Подобни програми за реинтеграция са познати и се ползват активно в световен мащаб от години.

Идейният проект в Бургас предвижда преходното отделение да включва условия и помещения, близки, до семейната среда: фоайе; четири стаи с по две легла и санитарен възел във всяка; стая с две легла и санитарен възел за лишени от свобода в неравностойно положение; обща кухня с трапезария, където да имат възможност сами да приготвят храната си; общо дневно пространство; стая за срещи; перално помещение и стая за персонал. Ще бъде благоустроена парковата среда в зоната на отделението и затворническото общежитие. 

Средствата са по проект „Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите“ по Програмна област 19 „Корекционни услуги и предварително задържане“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 и са в размер на 1 287 309 лева с ДДС. По същия проект подобни преходни отделения ще се обособят в общежитията  „Хеброс“ и  „Самораново“, съответно към затворите в Пловдив и Бобов дол.