Започна изграждането на ново общежитие към затвора във Враца

07-03-2022 14:21
Започна изграждането на ново общежитие към затвора във Враца. То ще бъде с капацитет 250 лишени от свобода и ще отговаря на всички европейски изисквания.
Строителните дейности по преустройството на съществуващата сграда, която е в непосредствена близост до затвора и превръщането й в модерно пенитенциарно заведение, стартираха днес и трябва да приключат в рамките на година. На събитието присъстваха заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев, главният секретар на министерството и ръководител на Програмния оператор на Програма „Правосъдие“ Десислава Гайдарова, главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ гл. комисар Ивайло Йорданов (ГДИН), комисар Нина Главчовска – началник на Областна служба „Изпълнение на наказанията“-София и ръководител на ПДП 1 „Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите“началникът на затвора-Враца ст. комисар Иван Спасов и др. гости.
Инвестиционния проект предвижда основен ремонт и преустройство на всички съществуващи стаи и зали и обособяването им в спални помещения със самостоятелни санитарни възли. Предвидени са още изграждане на бани, кухненски блок, спортна зала и зала за свиждане, лавка (смесен магазин), перално отделение, помещения за надзорния и административния състав. В двора, освен места за престой на открито, са проектирани алеи, зелени площи и спортни площадки за волейбол, баскетбол и мини футбол.
В новото затворническо общежитие ще бъдат настанени лишените от свобода, които до преди месеци бяха в т.нар. общежитие „Керамична фабрика“. Лошите битови условия в него години наред бяха критикувани от национални и международни и институции, а в свои доклади нееднократно омбудсманът препоръчваше неговото закриване. В момента затворниците от „Керамична фабрика“ търпят присъдите си в Бойчиновци.
Средствата за преустройството и ремонта за новите корпуси във Враца са безвъзмездна финансова помощ в рамките на Програма „Правосъдие“ по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 /НФМ/ и са в размер на 1 млн. 614 хил. лв. Обектът е част от проект „Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите“, като в него са разписани още инфраструктурни обекти. Предвидено е в затворническите общежития „Хеброс“, „Самораново“ и „Строител“, съответно към затворите в Пловдив, Бобов дол и Бургас, да бъдат обособени преходни отделения /half-way house/. Целта е да се въведе нова социално-интеграционна концепция за адаптиране на лишените от свобода при завръщането им в обществото. Ще бъдат изградени нов арест и пробационна служба в Петрич и нов арест в Самораново.