Как продължава да се ползва изградената по НФМ детска ясла в затвора - Сливен

04-04-2023 10:14
Близо 10 години след реализирането на проект „Рехабилитация на медицински център и детска ясла в затвора в гр. Сливен” по предходния програмен период на Норвежки финансов механизъм, резултатите са устойчиви и продължават да се надграждат.
Това установиха на място министърът на правосъдието и ръководител на Програма „Правосъдие“ Крум Зарков и ресорният-заместник министър Мария Павлова на място в затвора в Сливен.
В обновеният със средства по НФМ медицински център в затвора, лишените от свобода жени получават адекватна и висококвалифицирана извънболнична помощ.
Функционират 4 консултативно-приемни кабинета - кабинет по дентална медицина, гинекологичен кабинет, амбулатория, аптека, изолатор със самостоятелен санитарен възел, стационар с 2 болнични легла за краткотрайно лечение, сервизно помещение със стерилизационна, чакалня с асептизатор.
В детската ясла към затвора към момента е настанена една майка със своето бебе. Съгласно Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, децата на лишените от свобода жени могат да останат при майките си в отделението към затвора до навършване на едногодишна възраст.
Обновеното със средства от Норвежкия финансов механизъм отделение разполага с 10 легла, кът за игра, млечна кухня с възможност майките да приготвят храна, сервизно помещение за децата с баня, пералня и сушилня.
От откриването, тук са отгледани 30 над бебета.