Нов модерен арест и преходно отделение за лишените от свобода в Самораново

21-06-2024 17:26
В дупнишкото село Самораново, където се намират най-модерният затвор и обучителен център за надзиратели в България, вече са изградени нови арестни помещения и ново преходно отделение.
Министър Мария Павлова откри четириетажната сграда, в която се помещават арестът, новото преходно отделение, т. нар. half way house, и административните помещения за персонала. Целта е да се създадат съвременни условия за настаняване на осъдените в унисон с европейските норми и стандарти, заяви правосъдният министър по време на церемонията. Сградата се намира в непосредствена близост до действащото затворническо общежитие „Самораново“ към затвора в Бобов дол, което също е с подобрени условия за настаняване. Мария Павлова заяви още, че въпреки сериозния напредък и реформи в областта на пенитенциарното дело и признанието за усилията от международните партньори, Министерство на правосъдието и ГДИН ще продължават с темпото на работа, като се съобразяват с препоръките на Комитета за предотвратяване на изтезанията и решенията на ЕСПЧ.
Общият капацитет на новоизграденото място за предварително задържане е до 47 лица, на преходното отделение – 12. В ареста са обособени спални помещения за двойно настаняване, изградени са килии за лица с физически увреждания и за лица със заразни заболявания, които трябва да бъдат настанявани отделно. Предвидено е отделно помещение за жени, както и места за престой на открито.
Преходното отделение е за лишени от свобода, на които им предстои скорошно освобождаване от затвора. Целта е в условия и с помещения, близки до семейната среда, те да се адаптират по-лесно към връщането им навън в обществото. При тези затворници ще се прилагат специални програми за интеграция, каквито се ползват активно в световен мащаб от години. Нalf way house се изграждат още в затворническите общежития към затворите в Пловдив и Бургас. Такова отделение има и в новия затворническия комплекс в близост до ареста. С въвеждането им в пенитенциарната система у нас се слага основата на нова социално-интеграционна концепция за лишените от свобода.
Средствата за реконструкцията на сградата са безвъзмездна финансова помощ в рамките на Програма „Правосъдие“ по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 /НФМ/ и са в размер на близо 2 милиона лв.
На откриването днес присъстваха още главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ гл. комисар Ивайло Йорданов, началникът на затвора в Бобов дол ст. комисар Крум Петров, кметът на Самораново Райко Цветков, ръководители на звена в съдебната система и др.