Нашата планета не е кофа за боклук

02-06-2021 14:18

Александра е на 17 години. Живее в Бургас и обича природата. Слънцето, пясъкът и морето за нея са като талисман за благоденствие, който тя пази и цени. Александра не е сама – милиони хора по света се грижат за планетата ни, всеки по свой начин.

Сред тях са и младите участници в еко-клуб „Сини изследователи“, които в събота събраха 840 литра пластмаса от плажа на „Сарафово“. Въпреки дъждовното време заедно с няколко родители ентусиасти и случайни минувачи те проведоха кампания за почистване на отпадъците от плажа. Искат да покажат на съгражданите си, че във взаимоотношенията ни с природата е необходимо да сме по-внимателни и че винаги има какво да се направи, най-малкото за по-чиста плажна ивица! Както казва Александра, нашата планета не е кофа за боклук и килограмите фасове по плажа не са попаднали сами там. Симбиозата, както тя описва съжителството ни с природата, изисква по-отговорно поведение от наша страна - „както земята ни храни, така и тя се нуждае от нас, ние да я опазваме и да се грижим за нея“.

Фондация „Шанс за децата и природата на България“ отдавна се противопоставя на пластмасовата смет заради вредата от нея за природата и нашето здраве. Според председателя на фондацията Лилиана Славова е важно децата не само да знаят как да не замърсяват околната среда, но и да прилагат това познание в ежедневието си. „Надявам се на следващи събития да се включат и повече пораснали доброволци“, допълва тя.

Инициативата е част от проекта „Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив“, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021. В партньорство между Община Бургас, Фондация „Шанс за децата и природата на България“ и исландската фондация „Синята армия“, организаторите са планирали още гмуркане на професионални водолази на няколко места в Бургаския залив за лов на отпадъци и състезание на рибари с лодки. Събраните отпадъци ще бъдат рециклирани, сортирани и депонирани.