Започва първият по рода си студентски театрален фестивал в Хасково

16-06-2022 10:27

Първият студентски театрален фестивал ще се проведе през следващата седмица в Хасково, съобщиха организаторите на пресконференция в театър „Иван Димов“.

Събитието започва веднага след края на течащия в момента фестивал „Театър, обичам те!“. Сцената ще бъде монтирана в парк „Ямача“.

От 20 юни, понеделник, до 26 юни, неделя, всяка вечер от 21 часа на сцената в парка ще се играе по един дипломен спектакъл на завършващи студенти. Поканени са всички класове, които се дипломират актьорско майсторство в страната. Очакват се и директорите на театри. Идеята е бъдещите актьори да бъдат една седмица заедно, да гледат представленията си и да се забавляват. Директорите на театри ще могат да ги видят на едно място и така ще се подпомогне реализацията на младите. Предвидени са срещи за кариерно ориентиране на 21 и 22 юни от 16 часа в театъра, на които могат да присъстват ученици и всички желаещи. Входът за събитията е свободен. На различни места в града ще има уоркшопи.

Проектът „Сцена на края на града“ е с бенефициент театър „Иван Димов“ и се финансиран от Финансовия механизъм на ЕИП чрез Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ на Министерство на културата. Партньори са Алианс за регионално сътрудничество и развитие и организация от Исландия.

Фестивалът се финансира за две години по проекта, като идеята е да продължи и след това, като стане традиционен и привлича млада публика.

 

Програма на студентския фестивал „Сцена на края на града“

20 юни – НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“

„PETER GYNT“ от Дейвид Хеър по Хенрих Ибсен и идея на проф. Снежина Танковска, постановка Боян Арсов, клас проф. Снежина Танковска

21 юни – Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“

„Изкуството да оглупееш“, режисьор Стефан Москов, клас Стефан Москов

22 юни – Югозападен университет „Неофит Рилски“

„Лодка в гората“ от Николай Хайтов, постановка доц. Огнян Спиров, д-р Биляна Дилкова

23 юни – НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“

„Карнавална нощ“ по Уилям Шекспир, постановка Людмила Стоин, клас проф. Здравко Митков

24 юни – Нов български университет

„Жените срещу Дон Жуан“ от Ерик-Еманюел Шмит, режисура Десислава Шпатова, ръководител проект доц. Снежина Петрова

25 юни – Театрален колеж „Любен Гройс“

„Коварство и любов“ по Фридрих Шилер, режисьор Сабина Коен, художествен ръководител Георги Новаков

26 юни – Студио Театър – Младежки център – Хасково

„Зад стените на голямата къща“ по Петя Дубарова, режисьор Иванка Шекерова