Започва обновяване на зала „Сливен“, Художествената галерия и Регионалния исторически музей

Снимка: община Сливен
Снимка: община Сливен
21-12-2022 15:27

Община Сливен започва изпълнението на проект „Наследството на Сливен – пленяващо и многолико“, който предвижда обновяване на част от пространствата в зала „Сливен“, Художествена галерия „Димитър Добрович“ и в Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“.

На състоялата се днес, 21.12.2022 г., пресконференция бяха очертани заложените  дейности и цели, които са фокусирани в съхраняване и популяризиране на сливенското културно наследство. Дава се и възможност за представяне на културната идентичност на местните етноси и повишаване толерантността, разбирането и приемането на различни културни ценности.

На пресконференцията присъства зам.-кметът по хуманитарните дейности на община Сливен Пепа Чиликова, която подчерта, че основната идея и цел на Общината в този проект са по-богата програма от събития, която да обхваща всички възрастови групи, а също и многофункционални и комфортни културни пространства, предлагащи удобство на гражданите.

„Вярваме, че най-накрая ще имаме възможност да използваме пълноценно всички пространства в зала „Сливен“, която разполага с отлични условия и възможности, които да доразвием. Освен това тя се превърна в център на нашите културни събития“, заяви още Чиликова. Тя изрази убеденост, че планираните в проекта дейности по всички обекти, ще доведат до по-добро качество и ще дадат  посока на развитието на културната сфера в града.

Дейностите в зала „Сливен“ предвиждат обновяване на прилежащите части, където ще бъдат поставени мултимедия и екран. Фоайетата ще бъдат оборудвани като пространства за временни изложби, срещи с автори, представяния на книги и други културни прояви. Тъй като зала „Сливен“ е единствената, достъпна за хора с увреждания, и разполага със свободни пространства, които не са оборудвани и обзаведени, Общината планира да ги превърне в места за срещи, достъпни за публика с различни специални потребности. Там ще бъдат закупени, доставени и монтирани още витрини, табла, постаменти, катедри и др.

В Художествена галерия „Димитър Добрович“  ще бъдат освежени и обновени експозиционните пространства. Ще бъде закупено необходимото оборудване и подмяна на инвентара и осветлението за излагане на картините. Планират се и две нови изложби с млади сливенски автори от различни етноси и представяне на реставрирани картини на каракачанския художник-тубист Никола Заров.

Основният фокус в дейностите в Регионалния исторически музей е насочен в осигуряване на достъпна среда за хората с увреждания. За тях ще бъде създадено специално пространство, където чрез изготвени видеа, ще могат да разгледат всички експонати в петте обекта към музея - къщите-музеи на Хаджи Димитър, и Добри Чинтулов, къща-музей „Сливенски бит“, Първа текстилна фабрика на Балканите, както и върху исторически събития и личности от града. В музея ще се организират детски ателиета с педагози с опознавателна и образователна цел.

В обновените пространства на обектите-партньори по проекта се предвиждат нови временни изложби, творчески работилници с деца от различни етноси, които ще се фокусират върху културното наследство на Сливен. Освен това се планират месеци на етносите в Сливен с организиране на културни прояви, както и превод, отпечатване и представяне на книга „Каракачаните в България“. Автор на книгата е Еврипидис Макрис. Това е единствената книга до този момент, която има принос в съхраняване на културно-историческото наследство на каракачаните.

На днешната пресконференция присъстваха и партньорите по проекта -  директорът на Регионалния исторически музей доц. д-р Николай Сираков, директорът на Художествената галерия Маргарита Пенева и Христо Котов – член на Управителния съвет на Федерация на културно-просветните дружества на каракачаните в България. От името на своите екипи те благодариха на Община Сливен за инициативата и организирането на целия процес по кандидатстване.

Проектът се осъществява по Програма РA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, Резултат 1 „Подобряване управлението на културното наследство“, Подрезултат 1.1 „Културно наследство, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“. Той се финансира с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Стойността му възлиза на около 540 000 лв.