В Сливен представиха каракачанската култура, религия и традиции

11-12-2023 14:59

На 07.12.2023 г. /четвъртък/ от 17.30 ч. във фоайето на зала „Сливен“ се проведе Представяне на каракачанската култура, религия и традиции, организирано от Община Сливен в партньорство с Федерация на културно-просветните дружества на каракачаните в България.

Подредени са две изложби: с предмети от бита, материали и снимки, представящи живота на каракачаните, както и с кукли в традиционни носии. Изложбите бяха открити от председателя на Федерацията г-н Никола Къчев и могат да бъдат разгледани до края на месеца. Бяха представени и традиционни храни.

В събитието участваха децата от танцовия състав при Културно-просветно дружество на каракачаните – Сливен с ръководител Анна Граменова. Те показаха красотата и магията на каракачанския фолклор. Децата представиха и обичая-наричане арня-качикя, изпълняван в утрото на коледния ден.

Събитието се осъществява в рамките на проект „Наследството на Сливен – пленяващо и многолико“.

Основната цел на проекта е да се съхрани и популяризира културното наследство на Сливен чрез обновяване на пространствата за излагане на културни ценности и подобряване управлението на културните институти. Партньори в изпълнението му са Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“, Художествена галерия „Димитър Добрович“ и Федерация на културно-просветно дружество на каракачаните в България.