Сцени за млади арт таланти

06-07-2023 15:16

40 юноши от Кърджали, Ботевград, Долна баня и с. Мирково, Софийска област, започнаха да работят в специализирани арт работилници по музикално и танцово изкуство, визуални изкуства, стрийт арт и дърворезба с известни арт ментори от 4-те населени места по проект „Сцени за млади таланти“, който се изпълнява от Фондация „Младежки център Кръг - Арт движение Кръг“ с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2020 г. Партньори са Фондация „Саворе“ от Самоков и концертната асоциация KUTIN KONSERT FORENING от Норвегия.

Дългогодишната кауза на Кръг, посветена на подкрепа и развитие на талантите на младите хора, този път обединява организации и творци от 4 общини и 2 области в страната с цел да увеличи достъпа до култура за представители на етнически и културни малцинства (с фокус върху роми), като осъществява серия културни и образователни събития, пътуващи турнета в отдалечени и труднодостъпни райони, летни арт резиденции и фестивални събития в партньорство с местни читалища и училища. В рамките на проекта ще бъде разработена и серия теоретични материали и методики с използване на норвежки опит за работа с прохождащи таланти, приложими в практиките на културния и образователния сектор у нас.

На 1 юли в Арт център с галерия „Кръг“ в Кърджали се проведе въвеждаща пресконференция по проекта с представители на екипа за организация и управление (ЕОУП), с гости от училища и читалища в града, и с участието на известния норвежки пианист с български произход Кирил Кутин от Норвегия, основател и управляващ директор на концертната асоциация KUTIN KONSERT FORENING.

По време на последвалия след официалната част уъркшоп беше представена специално подготвена и отпечатана разработка със заглавие „Нужна ни е справедлива и отворена среда, където всички млади хора имат равен достъп до възможности за развитие“, която съдържа откровен разговор между Радост Николаева, експерт по проекта, с Кирил Кутин за това как да увеличим шансовете на младите таланти и какви са принципите в политиките за работа с тях на норвежката организация Kutin Konsert Forening. В брошурата е представен опитът на норвежката партньорска организация за решаване на проблемите със социалното неравенство, като практики и форми на т.нар. „изпреварващо образование“ с диференцирани учебни планове и програми по тематични области, предмети и модули. Това са различни модели, чрез които се осъществява трансформация на методиките на обучение: форми на допълнително образование в клас; специализирано ускорено образование с класове по предмети и модули; специални класове за напреднали, независимо от възрастовата група, за превръщане на дарбите в умения;  диференцирани учебни планове и програми за „изпреварващо образование“ по тематични области, предмети и модули; индивидуални учебни планове и програми;  обучение в малки групи по програми за творческо развитие в определена област и т.н.

В рамките на уъркшопа поканените млади пианисти представиха с много вдъхновение пред норвежкия музикант свои авторски изпълнения, докато в същото време други рисуваха и/или довършваха на специално подготвени пана свои визуални интерпретации на събитието. Кирил Кутин коментира всяко изпълнение в контекста на културното предприемачество и необходимите уменията на артиста за комуникация с публиката, а накрая изпълни и свои композиции. Кирил Кутин е известен норвежки музикант, самият той сяда зад пианото едва 4-годишен, а днес активно концертира в Европа, Средния изток, Китай и скандинавските държави. В Норвегия освен като концертиращ пианист, той организира и активно участва във фестивални програми, и работи с млади норвежки музиканти, подготвяйки ги за участие в концерти.