Община Несебър обновява богатото си културно наследство

24-06-2022 14:31

Богатото културно наследство на община Несебър ще бъде обновено чрез проект „Ревитализирани пространства в световната културна ценност Старинен град Несебър – Етнографски музей“ с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014 – 2021 г. по Подрезултат 1.1 „Културно наследство, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“.

Проектът „Ревитализирани пространства в световната културна ценност Старинен град Несебър – Етнографски музей“ и предвижда обновяване пространствата на музея, помещаващ се в къщата на Москояни - типична архитектура за Черноморието от късния период на Възраждането и създаване на постоянна изложба чрез иновативни средства, като по този начин се цели удовлетворяването на потребността от подобряване представянето на културното наследство и насърчаване на културното предприемачество в гр. Несебър.

В рамките на проекта ще бъде извършен текущ ремонт на сградата – реставрация и ремонт на врати и прозорци, ремонт на покрив, подове, стени, инсталации, с цел внасяне на качествено подобрение в експозиционните пространства на музея и разширяването им чрез обновяване на неизползваеми до момента помещения, позволяващи развитието на допълнителни услуги и културни продукти. Същевременно ще бъде доставено специализирано оборудване и други елементи, което допринася за развитие и привличане на нови публики – въвеждане на интерактивни дейности, осигуряване на по-голяма видимост, двупосочно взаимодействие между посетителя и музейния експонат чрез аудио, видео, виртуална реалност и други способи.

След ревитализиране на музейните пространства ще бъде създадена и изложена по нов начин постоянна етнографска експозиция, която чрез въведените иновативни технологии ще привлича нова и разнообразна публика.