Народен театър „Иван Вазов“ дигитализира скритите си съкровища

19-05-2022 15:03

Богатото и разнообразно културно наследство и скритите съкровища от архива на Народен театър „Иван Вазов“ ще бъдат дигитализирани. 30 300 архивни единици, снимки, картини, видео ленти ще бъдат показани за първи път пред широката аудитория на национално и международно ниво по проект „Скритите съкровища на Народния театър – дигитално достъпни“, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП).

Договорът за изпълнението му бе подписан на церемония в Народен театър „Иван Вазов“ от ръководителя на Програмния оператор на Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ и зам.-министър на културата Юрий Вълковски и директора на Народен театър „Иван Вазов“ Васил Василев по време на посещението в София на представители на Офиса на финансовия механизъм, Министерството на външните работи на Кралство Норвегия и Посолството на Кралство Норвегия в Румъния.

В изпълнение на проекта ще се дигитализират всички значими обекти, ще се разкрият „скритите съкровища“ на Народен театър Иван Вазов в партньорство с Исландското общество за опазване на сценичното наследство.

За процесите по дигитализация ще се обособи т. нар. дигитална лаборатория, която ще е мястото, където ще се извършват процесите по дигитализация. Предвижда се да се проведе една дигитална изложба в рамките на проекта. В нейната подготовка ще бъдат заети висококвалифицирани и специално обучени експерти, както и представители от малцинствата. Ще бъде създадена онлайн платформа с цел да се подпомогне достъпът до дигиталните източници. Чрез тази платформа всички заинтересованите лица от всички точки на света ще може да направят своята виртуална разходка из „скритите съкровища“ на театъра. По проекта се предвижда да се създаде и дигитална библиотека - достъпна във виртуалното пространство от всяка точка на света.