Международен пиано фестивал се проведе в норвежкия град Ставенгер

04-04-2024 13:48

От 22 до 25 март партньорът по проект „Сцени за млади арт таланти“ от Норвегия Kutin Konsert Forening association организира второто издание на Stavanger International PIANO Festival, на което присъстваха и 4-ма представители на българската организация Фондация „Младежки център Кръг-Арт движение Кръг“. Инициатор на международното събитие е норвежкият пианист с български произход Кирил Кутин, който е управляващ директор на Kutin Konsert Forening, а това е първият  фестивал, посветен на класическата пиано музика в Норвегия.

Събитието се проведе на 5 концертни арени в гр. Ставангер и околните градове Санднес и Алгард. В рамките на 5-те дни бяха изнесени 12 концерта от пианисти със световна известност в сферата на клавирната музика като Оли Мустонен (Финландия), Олга Задо (Украйна), проф. Мариана Ширинян (Армения), Кристиан Гровлен (Норвегия), Пламена Мангова (България), Мартин Иванов, австрийски пианист от български произход, както и 3-ма полски пианисти – Гжегож (Грег) Немчук, в чийто репертоар е включена цялата клавирна музика на Шопен, и братята музиканти Мачей и Томаш Стройновски. В концертната програма взе участие и самият Кирил Кутин, изпълнител с активна музикална кариера и стотици концертни участия на музикалните сцени в Европа, Близкия изток и Скандинавия.

В Ставангер концертите се състояха в зала Stavanger konserthus с капацитет от 1500 зрители, както и в местните катедрали St. Petre Kirke, Sandnes Kirke и Algard Kirke. Събитието беше открито с концерт на световно известния финландски музикант Оли Мустонен, който от 1989 г. играе активна роля на музикалната сцена в родната си страна, освен като изпълнител, а също като организатор на различни музикални фестивали и като артистичен директор на Фестивалния оркестър на Хелзинки.

По време на официалното откриване организаторите бяха поздравени от посланик Десислава Иванова от Посолството на България в Осло. Партньори на фестивала са Посолството на Полша/ Ambasada RP в Осло, различни общински и държавни институции в Норвегия, Музикалното училище в Ставангер Stavanger kulturskole, както и множество частни компании. В организацията участаваха десетки доброволци, които бяха заявили участие чрез специална програма за кандидатстване още през м. януари 2024 г.

Фестивалът предоставя на талантливи млади изпълнители рядката възможност да работят заедно със световноизвестни солисти и преподаватели, да се учат от някои от най-добрите пианисти и преподаватели в света, да разширят своя репертоар с нов и да станат част от талантливата общност от артисти, която насърчава обмена, а не конкуренцията.

В името на подкрепата на млади таланти в програмата беше организиран и концерт на ученици. Състоя се и майсторски клас по пиано с българската пианистка Пламена Мангова чрез предварително кандидатстване за International Piano Festival Academy в Ставангер. След спечелената втора награда на конкурса „Кралица Елизабет“ през 2007 г. Пламена Мангова започва блестяща международна кариера с концерти от Европа до Южна Корея, Япония и Хонг Конг. Майсторският клас под нейно ръководство се проведе във Факултета по сценични изкуства в Университета в Ставангер и в Катедралното училище в града.

Музикалните фенове и младите музиканти имаха шанс да се срещнат и с таланта на Мариана Ширинян (Marianna Shirinyan)една от най-креативните и търсени пианисти в Европа днес. Нейната музикална виртуозност я прави търсена както като солист, така и като камерен музикант. В момента тя е професор по пиано в Кралската датска музикална академия в Копенхаген и гост-професор в Норвежката музикална академия в Осло, както и организатор на серия фестивали за камерна музика в цяла Европа.

Международният фестивал в Ставангер има амбицията да се превърне в устойчива фестивална инициатива, ориентирана да докаже, че всяко подобно събитие може да има положително въздействие върху нашата планета. „Ние разбираме значението на запазването на нашата планета за бъдещите поколения и се ангажираме да направим това събитие възможно най-екологично“ – се казва в посланието на организаторите. В името на тази цел е осъществено партньорство с местни институции и доброволчески организации, които отговаряха за събирането и рециклирането на всички отпадъци, генерирани по време на събитията в Ставангер. На територията на фестивала бяха осигурени станции за рециклиране, а всички гости и участниците бяха насърчени да ползват споделено пътуване или обществен транспорт, за да се намаляват въглеродните емисии.

В дните на събитието – в подкрепа на био- земеделието, от една страна, и на каузата да се намали въздействието върху околната среда от транспортирането на стоки от далечни места – бяха представени и продукти на местни фермери и земеделски производители. „Надяваме се, че ще се присъедините към нас в предприемането на стъпки към по-зелено бъдеще“ – беше посланието на организаторите.