ФестивалНО в Габрово

Снимка: Община Габрово
Снимка: Община Габрово
01-12-2022 10:38

В пет габровски квартала ще се проведат музикални вечери, спектакли, творчески ателиета, демонстрации, работилници за кулинарно изкуство, занаяти и други. Всичко това ще се случи в рамките на проект „ФестивалНО в квартала“, който община Габрово ще изпълнява с подкрепата на Финансовия механизъм на ЕИП 2014-2021 г.

Проектът е цялостна концепция за активиране на градските квартали със средствата на изкуството и предвижда нова културна форма на общуване и взаимодействие между творци и публика, базирана върху човешката сетивност. Дейностите обединяват изкуства и сценични форми в поредица от фестивални модули, предназначени за пет градски района. Така изкуството – визуално, музикално, интерактивно, от само зрително и слухово възприятие се превръща в инструмент за приобщаване и израстване на публиката от габровските квартали „Младост“, „Бичкиня“, „Христо Ботев“, „Дядо Дянко“ и „Шести участък“.

Акцент в проявите ще са четирима визуални артисти от България и Норвегия със свои артинсталации в града. Местни творци и културни институти ще се включат в обучение за работа с публики. Най-доброто от програмите ще бъде представено чрез турнета в региона - село Яворец (община Габрово), в град Трявна (SOS-детско селище), в град Севлиево (област Габрово) и в град Априлци (област Ловеч).

Дейностите ще се реализират в партньорство с норвежкия инкубатор за стартиращи предприемачи „Осло Интернешънъл Хъб“ и местните организации – Народно читалище „Будителите 2017“, Фондация „От БГ“, Музей „Дом на хумора и сатирата“ и Сдружение „Куик хендс проджект“.

Идеята е да се открият нови форми и пространства за култура в градска среда, чрез които да се привлече нова публика, да се улесни достъпа до култура и изкуство на маргинализирани общности, както и създаване на устойчиви партньорства между местните културни оператори, местната власт и партньорите от Кралство Норвегия.