Деца от центрове за настаняване от семеен тип и професионални творци танцуват заедно за равен достъп до култура

14-06-2023 15:07

Деца от центрове за настаняване от семеен тип в това число роми и в неравностойно положение, както и такива с ментални и физически увреждания, ще създават танцово изкуство с професионални танцьори в името на равния достъп до култура на различните общности. Това стана ясно днес по време на представянето на проекта „Танцувай с мен“ на Фондация „Вие сте част от нас“.

Дейностите ще се реализират с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. в партньорство с исландската организация „Дулмани“.

Включването на широка палитра от представители на целевата група ще създаде своеобразен калейдоскоп от възможности за интерпретиране на танцовото изкуство и търсене на нестандартни форми на проявлението му.

В рамките на проекта ще бъде създадена интернет културно-образователна платформа като споделено пространство за образование в танцовото изкуство, иновативен подход за хибридна форма на преподаване на танцово изкуство, както в реална среда, така и чрез онлайн и видеоуроци, надграждащи стандартно приетите методики на този образователен процес. „Важно да работим с вдъхновение и баланс. Важно е да намерим връзка с децата. Ще се учим и надграждаме постепенно и накрая ще се получи един завършен танц“, сподели пред аудиторията танцьорът и педагог Коста Каканашев, ангажиран с проекта. Предвидено е децата и професионалистите да танцуват заедно хип-хоп, зумба и ориенталски танци. Специализираните мастеркласове "Магията на танца" (България) и "Споделено танцово пространство" (Исландия)ще отворят границите между професионални творци и аматьори, за обмен на знания и умения, предаването на опит и компетенции в сферата на танцовото изкуство и култура. Отворен пърформанс - флашмоб ще ангажира публики и представители на целевите групи с нетрадиционен подход към танца и ще привлече малцинствени групи към включването им в културни проекти, и да провокира интерес към по трайно ангажиране в танцовата образователна инициатива. Танцово представление Танцувай с мен" с 3Д мапинг и флашмоб, както и турне за представянето му, " ще създаде устойчив модел на културно сътрудничество. Събитията от турнето са адресирани към малки населени места и ще допринесат за развиване на публики извън традиционните.

Според организаторите тези дейности на артистично и художествено сътрудничество и мултикултурен диалог на местно, регионално, национално и международно ниво ще допринесат за популяризиране на културата и изкуствата на етническите и културни малцинства.