Библиотеката във Враца вече има библиобус

23-08-2022 14:47

От днес и Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Враца разполага с библиобус, който предстои да бъде брандиран, оборудван с нови книги и техника, и да потегли към своите читатели.

Новата придобивка е по проект „Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия”, който има за цел да обедини усилията на Регионалните библиотеки „Михалаки Георгиев” – Видин и партньора Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца в мисията за създаване на иновативна и атрактивна форма за достъп до култура и изкуство на открито.

Превозните средства, които вече пристигнаха в библиотеките във Враца и Видин, представляват електрически атракциони и ще пътуват на територията на град Враца и община Враца, град Видин и община Видин. „Планираме посещения в паркове, детските градини, училища и кварталите на Враца. Чрез този библиобус ще обогатим библиотечните услуги за деца, младежи и възрастни. По проекта ще бъдат реализирани и няколко специални литературни маршрути, в който новите ни потребители ще имат възможност да се срещнат както с нови книги, така и със съвременни автори от България и Норвегия“, обясни Силвия Павлова – директор на РБ – Враца.

Първите планирани литературни маршрути ще включват следните населени места:

За област Враца: Литературен маршрут „Буталия” - кв. Кулата и с. Нефела.

За област Видин: Литературен маршрут„Златенрог“ - кв. Новпът, кв. Новоселци, отдалечени квартали от градския център на гр. Видин, в които живее предимно ромско население, кв. Селището, с. Антимово, с.Кутово, с. Иново, с. Синаговци, с. Гомотарци.

За област Монтана: Литературен маршрут„Огоста“ - кварталите „Огоста“ и„Кошарник“ в Монтана, гр. Лом.

Ще бъдат реализирани и различни работилници за деца.