АРТКРАФТ стартира с музикално обучение на 30 деца и обещава много изкуство и култура

04-05-2023 14:21

30 деца от община Хасково вече са изявили желание да се научат да свирят на различни инструменти по проект АРКРАФТ, популяризиращ изкуството. „Музикален калейдоскоп“ е една от многото дейности по проекта, който ДКТ „Иван Димов“ ще изпълнява с подкрепата на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2012 г. Партньори са община Хасково, българската организация „Алианс за регионално сътрудничество и развитие“ и исландската организация NORTH consulting ehf Iceland.

АРТКРАФТ е проект, който си поставя за цел да покаже културното разнообразие, като ангажира наравно  професионалните творци и любителите. Участие в него ще вземат  и лица в неравностойно положение, като се предвижда това да бъдат деца от приемни семейства.

Проектът обединява театър, музика, рисуване, занаятчийство. По него са предвидени редица представления и уъркшопове, образователни занаятчийски ателиета, работилници, изложби. Обучението на музикални инструменти е само една от дейностите по проекта, по която вече има проявен интерес. То стартира в средата на май. Най-голям е интересът на децата  към гъдулката, цигулката и пианото. Освен в Хасково, обучение ще се проведе и в селата Криво поле, Конуш и Войводово.

Едно от най-значимите събития по проекта  е АРТКРАФТ ФЕСТ, който ще се проведе през месец септември. В рамките на седмица на фестивала ще бъдат представени  културните продукти – постановки, пърформанси, изложби,  изработени от  самите участници в проекта.

Като част от събитието „Аз- художникът”,  шестима хасковски художници ще рисуват портрети, а публиката ще може да проследи целия процес по създаване на една творба. Всички инициативи от фестивала ще бъдат заснети от млади фотографи и в последствие публикувани във вид на фото разказ.

По време на АРТКРАФТ ФЕСТ ще бъде представена и премиерата на  театралната пиеса „Ти можеш ли да повярваш?”, също част от проекта. После  пиесата ще потегли на турне, за да бъде представена пред публиката  в Ивайловград, Симеоновград, Гълъбово и с. Татарево, общ. Първомай. Предвижда се пиесата да бъде представена и пред исландска публика. За целта ще бъде заснета със субтитри.

По проекта вече е обявена обществена поръчка за закупуване на ново театрално осветление, както и пулт за управлението му.