Представяне на пътеводителя „На гости в еврейската махала на София“

26-01-2023 09:49

На 25 януари 2023 г. в Регионалния исторически музей – София се състоя презентация на изданието „На гости в еврейската махала на София“ – пътеводител, изготвен от Иванка Гезенко, експерт в Държавна агенция „Архиви“. Изданието е подготвено като част от програмата на Държавния културен институт към министъра на външните работи по инициативата „Стратегическо сътрудничество между България и Норвегия в подкрепа на международните ангажименти на България за борба с антисемитизма и опазването на еврейското наследство“. Изданието може да бъде разгледано на български ТУК и на английски ТУК.

Събитието откри домакинът и директор на РИМ-София доц. Венета Хаджийска, която подчерта ролята и мястото на музея в т. нар. триъгълник на толерантността в града. Директорът на ДКИ г-жа Снежана Йовева очерта основните акценти в дейностите на Института по инициативата и отправи благодарност за отзивчивостта и сътрудничеството на партниращите институции по проектите, свързани с културното наследство. 

Председателят на ДА „Архиви“ доц. Михаил Груев говори за важността на запазената памет за разширяване на познанието за толерантното съжителство на общностите в историята ни. Именно то е обяснението за факта, че в критична ситуация когато хуманните ценности са подложени на изпитание по време на Втората световна война, голяма част от българското общество категорично застава на справедливата страна.

Съставителят на пътеводителя г-жа Иванка Гезенко представи подробно изследването си. Детайлното проучване на историята на сгради и публични пространства, свързано със съдбата на хората, които са ги обживявали, дава възможност по нов начин да погледнем на следите от миналото в градската среда и нагласите и ценностите, които те моделират. Избраният маршрут очертава рамките на еврейския квартал в София и добавя лични и всекидневни връзки в историческата линия на събитията. 

Директорът на Регионалния исторически музей – София доц. Венета Ханджийска и експерти от ДКИ представиха работата по предстоящата изложба в музея, която ще представи материали от българските архиви и музейни колекции, свързани с историята, традициите и културата на еврейската общност. 

Събитието в Музея беше посветено на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста и завърши с обща снимка с надписа #WeRemember.

Източник: Държавен културен институт, МВнР

Фотогалерия - БТА