Посланици на инициативата

24-11-2022 14:14
Като част от инициативата „Стратегическо сътрудничество между България и Норвегия в подкрепа на международните ангажименти на България за борба с антисемитизма и опазването на еврейското наследство“ Държавният културен институт проведе на 21 и 22 ноември 2022 година семинарна програма „Посланици на инициативата“. Участниците са млади лидери на обществено мнение – журналисти от национални медии, представители на неправителствения сектор и дипломатическата служба, на образователни институции – преподаватели и студенти.
 
В няколко дискусионни панела бяха представени целите на инициативата, изготвянето на Национален план за противодействие на прояви на ксенофобия и опазване на еврейското наследство, уроците от събитията от 1940-те и противопоставянето на плановете за депортация на българските евреи, дискриминационните мерки срещу сънародниците ни. Те са важни и днес, когато се сблъскваме с банализирането на прояви на език на омразата, не само в анонимните пространства на социалните мрежи, но и в публичната среда. 
 
Модератори в панелните дискусии бяха експерти от дипломатическата служба, журналисти и историци, експерти в опазването и ревитализирането на културното наследство, представители на еврейската общност – младежките структури на организация „Шалом“, академични преподаватели – по история и философия на спорта. Участие в програмата взеха и представители на Националното координационно звено на Двустранния фонд на Норвежкия финансов механизъм и на посолството на Израел в София.
 
Предизвикателството на конкретни примери – историческите събития от „преследването и спасението“, съвременните заплахи от разпалване на ксенофобия и антисемитизъм – стана повод за оживени дискусии около възможностите за развитие на комуникационни стратегии на институции и организации, на образователната система. Бяха предложени и конкретни идеи, които да се интегрират в мерките по Националния план в секторите на културното наследство и образованието.
 
Съвместната работа с участниците ще продължи с реализирането на инициативи като посещение на забележителни места, свързани с живота на еврейската общност, медийни проекти и организиране на дискусии с младежка академична аудитория.
 
Източник: Държавният културен институт, МВнР