МВнР представи мобилно приложение в помощ на всички пътуващи в чужбина

вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел
вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел
Част от екипа на Кризисния център на МВнР представи функционалностите на приложението
Част от екипа на Кризисния център на МВнР представи функционалностите на приложението
Снежана Смиловска от Централното координационно звено
Снежана Смиловска от Централното координационно звено
06-12-2023 09:54

На 5.12 официално беше представено мобилното приложение „Пътувай информирано“, създадено по проект на Кризисния център към МВнР, с подкрепата на Фонда за двустранни отношения на ФМ на ЕИП и НФМ. В официалното събитие взеха участие вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министърът на културата Кръстю Кръстев и представители на дипломатическия корпус. „Точната и навременна информация е ресурс, който позволява на всеки да пътува информирано,“ отбеляза г-жа Габриел и отбеляза, че България е единствената държава в ЕС, създала подобно приложение.

Проектът „Доизграждане и оборудване на Център за управление на кризи на Министерството на външните работи на Република България“ се изпълнява в партньорство с МВнР на Кралство Норвегия. Важна част от дейностите беше споделеният на норвежки опит от управление на кризи и съвместното учение за консулски кризи.

Приложението е безплатно и без реклами. Съвместимо е с операционните системи Android и iOS. Разполага с информация за ниво на риск в дадена страна, особености на местното законодателство, митнически изисквания, местна валута и практически съвети за всяка държава по света. При спешни случаи има разработен SOS бутон, който изпраща подаден сигнал до оператор. Според конкретния случай операторът го насочва към отговорното посолство в страната или местните служби.

Регистрацията е препоръчителна, тъй като предоставя възможност предварително попълнените лични данни (имена и телефонен номер) да бъдат директно изпратени към оператора при кризисна ситуация. Има и опция за точно локализиране на потребителите, активна след получаване на съгласие. За допълнителни въпроси "Пътувай информирано" има и собствен чатбот, който отговаря на въпроси, като извлича информация от база данни.