27 януари - Международен ден в памет на жертвите на Холокоста, онлайн представяне на филма на Елка Николова "A Question of Survival"

25-01-2022 11:00

Проект „Стратегическо сътрудничество между България и Норвегия в подкрепа на международните ангажименти на България за борба с антисемитизма и опазването на еврейското наследство“ е финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм. Той обхваща период от 24 месеца и се изпълнява съвместно с двата института към министъра на външните работи - Дипломатическия институт и Държавния културен институт, както и с партньори от Норвежкия център за изследвания на Холокоста и малцинствата.

В рамките на проекта са предвидени дейности като проучване и анализ на обществените нагласи към антисемитизма в страната, създаване на изследователска мрежа по въпросите на Холокоста и антисемитизма, публикации и научни форуми, културни и образователни събития и др.

По повод 27 януари - Международен ден в памет на жертвите на Холокоста, Държавният културен институт с медийната подкрепа на БТА предлага онлайн достъп до презентация на филма A Question of Survival на българския кинодокументалист Елка Николова.

Николова живее и работи в Ню Йорк. Филмът проследява историята на трима герои, чието детство преминава в България в тревожните години на антисемитска пропаганда и подготовката за депортация. Във фокуса са съдбите им след отпътуването на семействата им към Палестина, през житейски пътища из Европа до установяването им в Ню Йорк. Там се срещат с травматичните спомени на оцелелите от нацисткия Холокост и желанието им да осмислят как са се разминали с трагичния край.

Във филма е използван богат документален материал, портретите на героите са предадени с особена топлота.

Филмът, който е на английски език, ще може да бъде гледан в продължение на 5 дни - между 25 и 30 януари 2022 г. на следния линк: https://watch.showandtell.film/watch/a-questionof-survival-fma

На 30 януари от 16:30-17:30 ч. българско време е предвидена и Zoom-среща с авторите на филма, която ще е достъпна на: https://watch.showandtell.film/watch/a-questionof-survival-fma

Източник: БТА https://www.bta.bg/bg/news/lik/8712-Otbelyazvame-27-yanuari-s-onlayn-predstavyane-na-filma-na-Elka-Nikolova-A-Quest