България ще получи 210,1 милиона евро през новия програмен период на ФМ НА ЕИП и НФМ 2014 - 2021 г.

България ще има на разположение 210,1 милиона евро за проекти, след като днес Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и ЕС подписаха споразумение за Европейско икономическо пространство и Норвежки финансов механизъм за периода 2014 - 2021 г. 

В рамките на новия програмен период 15 държави членки на ЕС ще получат общо 2,8 милиарда евро (1,5 милиарда чрез ФМ на ЕИП и 1,3 по Норвежкия финансов механизъм) за намаляване на социалното и икономическо неравенство и укрепване на двустранните отношения с трите държави донори. България е четвъртият най-голям бенефициент след Полша, Румъния и Унгария. В допълнение, ще бъде създадени два регионални фонда насочени срещу младежката безработица (65,5 милиона евро) и за насърчаване на регионалното сътрудничество (34,5 милиона евро).

Следващите стъпки за България са преговори с държавите донори за подписване на меморандуми за разбирателство, в които ще бъде разписано разпределението по програмни области. Следете сайта, за да научите всички новини за новия програмен период и неговото договаряне. 

Официалното съобщение на Офиса на Финансовия механизъм и разпределението по държави можете да откриете тук.