Как Българският червен кръст осигурява правото на здравеопазване за хронично болни възрастни хора в Северозападна България

Дядо Боян и и редовните му гости от БЧК
Дядо Боян и и редовните му гости от БЧК
Дядо Боян и Румяна Декова от БЧК
Дядо Боян и Румяна Декова от БЧК
Училището в Галово
Училището в Галово
01-07-2022 09:53

Северозападна България. На 180 километра от София, на 17 от Оряхово и само на 7 от река Дунав се намира село Галово. Според последното преброяване, в него живеят 239 души. Някога те са били близо 1700, а пустеещата красива сграда на училището са посещавали повече от 100 деца.

На гости сме на дядо Боян, на 78 години, който е един от 14-те жители на селото, ползващи новата услуга на Българския червен кръст (БЧК) за 24-часово следене на здравословното състояние по проект, подкрепен от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. С нас е и Румяна Декова – ръководител на центъра за домашни грижи на БЧК в Оряхово, която разказва как започва всичко: „Започнахме малко трудно и с недоверие. Помогна ни кметът на Оряхово и доброто сътрудничество с институциите“. Освен застаряващото население селото има още два основни проблема – хората са оставени без лекарска помощ, като дори болницата в близкия по-голям град Оряхово е закрита преди 11 години. Липсва транспорт - частна фирма предлага веднъж на ден автобус до Оряхово срещу 25 лева – непосилна цена за възрастните хора в селото.

Дядо Боян живее в Галово от 1965 г. В младостта си е отглеждал животни – 250 овце, 200 кокошки, а жена му се е грижела за кравите. Водил е активен живот – цял ден в движение с тях. С годините се появяват множество болести и за двамата. Опитва да ги изреди, но пръстите на двете ръце не стигат. Най-лоши са обездвижването и артрозата, а дългите и тежки зими правят ситуацията още по-трудна. Още по-лоша е самотата. Съпругата на дядо Боян в момента е в болница, но иначе двамата за неразделни. „Това е хубаво, че сме си двама и си приказваме. Животът е труден сам. Тя е в болница вече 12 дни, а ми се видяха 120 години. Вечер като си легна и акълът ми е на друго място. И така се унасям в сън.“

На помощ идва БЧК с два вида умни устройства, които следят 24 часа множество показатели, сред които температура, кръвно налягане, пулс, положение на тялото и много други. Има и бутон за подаване на сигнал при спешна ситуация. Едното устройство е гривна за ръката, а другото се поставя върху тялото. И двете изпращат непрекъснато информация към компютър, който се следи от специалисти в център в гр. Враца. Реагира се според ситуацията – от телефонно обаждане до посещение на мястото.

Освен това, веднъж седмично екип от мрежата за „Домашни грижи“ на БЧК, посещават семейството и помага с пазаруване, почистване, връзка с личния лекар, закупуване на лекарства и др. „Не е лесно да получиш кредит на доверие, но БЧК е име. Така че ни приеха и започнахме посещенията. И следващите пъти вече виждаш човекът как е усмихнат, как е облечен, с друго самочувствие и настроение. Радват се дори за това че им влизаш в къщата,“ споделя г-жа Декова.

За дядо Боян радостта да бъде част от инициативата е голяма. „Спокоен съм. Звънят ми да ме питат как съм. Веднъж седмично идват и вкъщи да помагат. Екипът е хубав. Дори с доброто отношение и хубавите приказки те лекуват,“ разказва той. Госпожа Декова допълва, че спокойствие се усеща и при роднините на възрастните хора, които обикновено живеят много далече. Те също са спокойни, че специалисти следят състоянието на техните близки и ще им кажат, ако е нужно нещо да се прави. Имало е притеснения в началото как възрастните хора ще се справят с устройствата, но с времето и през това се минава. Самият дядо Боян без проблеми използва мобилен телефон, прави видео обаждания, зарежда и ползва уредите, като дори помага на съпругата си.

Но да се върнем на устройствата и с какво още са полезни – информацията, която предават се ползва за създаване на картон на всеки потребител. При нужда се правят справки за личния лекар, който поставя диагноза и предписва лечение. Услугата е за 500 възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания в областите Враца, Видин и Монтана. Самото ползване става след решение на комисия и е скрепено с договор. Резултатът дотук – лично удовлетворение на всички в екипа на БЧК и доволни и благодарни заради качеството на услугата хора.