Деца и възрастни заедно за едно по-чисто Черно море

25-10-2021 12:18

Рибарското селище в местността Ченгене скеле се намира на петнайсетина километра южно от Бургас. От 70-те години на миналия век, там се заселва голяма рибарка общност, която живее по своя собствен начин и до днес. През месец септември, десет души от тази колоритна мъжка група съвместяват риболова с едно не толкова обичайно занимание – събиране на отпадъци от морето. Въоръжени са със специални чували и макар да се шегуват и да си помагат, заниманието има и състезателен характер. Събраните отпадъци се мерят на кантар и записват, а за най-добрите ще има награди във формата на ваучери за пазаруване от магазин за риболовни принадлежности. Финалът е летящ, като разликата между първия и втория е едва 16 килограма, а общо за кампанията са събрани 657 кг. отпадъци.

Разказаното до тук е само една от многото дейности на Община Бургас, част от проект „Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив“, който се изпълнява в партньорство с Фондация „Шанс за децата и природата на България“. Със своя опит помага и исландската неправителствена организация „The Blue Army“. А финансовата подкрепа за проекта е осигурена от Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“.

По-рано тази година, през юли и август, от морските води край Бургас бяха извадени близо половин тон отпадъци, достатъчни за едно малко сметище. Това стана с помощта на 30 водолази, които като истински археолози разглеждаха находките си. Сред най-колоритните бяха дрон, мобилни телефони, ръчно изработен нож с кожен калъф, маркови слънчеви очила, машинка за подстригване и дори запечатана бутилка вино с неизвестен произход.

След срещата с рибарите и началото на учебната година, имахме удоволствието да се запознаем и с г-н Томас Кнутсон от исландския партньор на проекта. Той пристигна в Бургас с важната задача да се срещне с ученици от 3 училища и да ги направи приятели на морето и екологичната кауза. Разказа ни как, заради морските течения, до бреговете на Исландия стигат отпадъци от цели 12 държави. Разказа още за пътя на пластмасата от хората, към морето, неговите обитатели и обратно при нас, чрез храната. За това и проектът е насочен не само към почистване на водите, но цели и да информира хората. За да може извадените от морето отпадъци повече никога да не се върнат там.