За многото добри ефекти от модерното улично осветление в гр. Бургас

Знаете ли, че Париж е първият град в Европа, който използва електрическо улично осветление? Това става през 1878 г. Само за няколко години 4 000 такива лампи заменят газовите по улиците на града. В България първата електрическа лампа светва на 1 юли 1879 г. по случай възкачването на престола на княз Александър Батенберг. Като всяко технологично откритие, от тогава до сега са създадени много видове лампи с най-различни подобрения.

С лъвски скок във времето, вече сме в 2022 г. и само за последните 12 месеца нощен Бургас стана по-светъл и безопасен, а сметките за ток на общината намаляха. Това са част от най-видимите резултати от проект за подмяна на 2 623 улични лампи в целия град. И понеже във фокуса на проекта е наистина грижата за хората, монтирани са още 24 специални соларни осветления за пешеходни пътеки, които се захранват с енергия от слънцето.

Проектът е резултат от доброто партньорство на Община  Бургас и Норвежката асоциация на консуматорите и производителите на енергия Norsk Energi, с над 100-годишна история. Тя споделя ценния си опит за това как да използваме енергията по-разумно и ефективно.

Централни булеварди, като „Стефан Стамболов“, който първи посреща влизащите в града от магистрала „Тракия“ и  „Toдор Александров“, който извежда транспортния поток от града към най-големия квартал на града и населените места по южното Черноморие, както и главни пътни артерии в жилищните комплекси на града, обхващащи 22 района получиха своите нови светлини. Обновеното осветление носи много ползи за жителите на Бургас – по-малко катастрофи по улиците, по-добра видимост на велоалеите, повече спокойствие за прибиращите се вечер пеша хора, а прави града като цяло по-приветлив и уютен.

„Изпълнението на проекта по Финансовия механизъм на ЕИП ще намали консумираната енергия за осветление с повече от 1 милион киловат часа годишно, с което Община Бургас ще спестява близо 200 000 лева всяка година,“ споделя Георги Сакалиев, служител в общината и част от екипа по проекта. Тези средства ще могат да бъдат използвани за решаването на други проблеми в Бургас и със сигурност ще мотивират общината да продължи дейностите, свързани с подмяна на старите улични осветителни тела с нови високо енергийно ефективни такива. Нещо повече - в духа на нуждата за преминаване към зелена енергия, Бургас ще ограничи отделените емисии въглероден диоксид с 1328,66 тона годишно.

Освен нови лампи, проектът включва още подобрения – нови осветителни стълбове, нови електрически табла и оборудване, както и по-добро управление от разстояние на мрежата. „Ако някъде по системата угасне крушка, ние получаваме сигнал чрез визуализиране на проблемната зона в интернет базирано приложение и изпращаме екип да провери и реши проблема. Имаме бърза и ефективна реакция,“ разказва Георги Сакалиев.

Община Бургас е една от общо 22 подкрепени общини с такива дейности по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. За тях за заделени 18 милиона лева, а още средства ще бъдат използвани за енергийна ефективност на обществени сгради и използване на геотермална енергия.