Традициите на България и Норвегия разказани за деца

Васко Райчинов, Юлия Клайве, Камелия Чолакова, Йени Аугуста Енге и Бьорн-Петер Тоссе след края на финалния спектакъл
Васко Райчинов, Юлия Клайве, Камелия Чолакова, Йени Аугуста Енге и Бьорн-Петер Тоссе след края на финалния спектакъл
На среща с читалищата, участващи в проекта
На среща с читалищата, участващи в проекта
Камелия Чолакова и Васко Райчинов с част от куклите, създадени по време на работилниците
Камелия Чолакова и Васко Райчинов с част от куклите, създадени по време на работилниците
Норвегия и България пеят заедно на сцена
Норвегия и България пеят заедно на сцена
Подготовка за сцена
Подготовка за сцена
21-09-2023 10:10

Смятам, че можем да гледаме на традициите, като на нещо старо, което може да ни помогне да разберем по-добре кои сме, а може би и дори какви можем да бъдем,“ казва норвежкият акордеонист и композитор Бьорн-Петер Тоссе - един от изпълнителите в проекта „Традициите ни обединяват“. Използваме заключителното събитие на проекта, за да гостуваме на читалище "Обединение 1913" в Кърджали. Посрещат ни сърцето и душата на инициативата – Камелия Чолакова и Васко Райчинов. Техен партньор в начинанието е норвежката организация Bjerkaker Learninglab, а финансирането е от програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

В основата на проекта е специално създаден музикален и танцов спектакъл „Традициите ни обединяват“. В него се разказват и показват традиционни български носии, песни, танци и обичаи от 6 български области: Добруджанска, Родопска, Северняшка, Тракийска, Шопска и Пиринска. „За нас беше важно, освен много кратката теория, децата да видят живо изпълнение – певицата да пее пред тях, а танцьорите да играят. Друго е танцьорът да те зарази с неговата емоция и енергия, да видиш костюма, който оживява пред теб. Съвсем различно е,“ разказва Камелия Чолакова, която е ръководител на проекта. След българските традиции, продължаваме с Норвегия. Главня роля тук има Бьорн-Петер Тоссе, в компанията на две дами Юлия Клайве – вокали и харпа (струнен инструмент, подобен на малка арфа) и Йени Аугуста Енге – вокали и китара. Освен традиционни норвежки песни, двете изпълняват и авторска музика. И понеже концертите се провеждат в населени места, в които живеят и хора от ромско и/или турско население, палитрата се допълва с традиционни изпълнения по места. Ако сте виждали плакатите за концерта, или други материали по проекта, сигурно ви е направила впечатление червената шевица – тя е традиционна и за България, и за Норвегия.

Спектакълът вече е обиколил 10 малки населени места в областите Кърджали, Смолян и Пловдив и е видян от повече от 1300 души. Събитията са насочени към деца, но интересът е от всички. „Фолклорните области се изучават в 6-ти клас. А тук в сбит вид им се дава информация за области, песни, танци и носии. Партньорството ни с читалищата е много ключово, защото колегите по места са много уважавани,“ отбелязва Васко Райчинов, а Камелия Чолакова допълва - „Всички тези малки детайли са важни, защото като направихме проучване се оказа, че децата по селата не са виждали театър, не са ходили на концерт, дори в града не са идвали.“

Навсякъде, където се гостува танцовият спектакъл, се организира и ателие за изработка на кукли. Децата се учат да създават кукли с носии от шестте основни фолклорни области на България, както и с ромски, турски и норвежки традиционни облекла. Използват се главно рециклирани материали.  „Идеята на работилницата, както и на целия проект, е да представи древните ни традиции и култура по интересен за младите хора начин. Затова тук децата имат възможност буквално да видят и пипнат материала, който изучават в училище, да научат повече за цветовете и символите, които са толкова важни за традиционните костюми на всички етноси. И не на последно място – да придобият културата, да дават нов живот на старите вещи и материали. За мен е удоволствие да работя с децата под такава интересна форма!“ казва Албена Попова, която води работилниците. Ентусиазмът в Момчилград е толкова голям, че  продължават с работилниците и след гостуването на проекта.

Важен момент от партньорството с норвежката организация е възможността „Традициите ни обединяват“ да бъде представен в Осло. „В Норвегия много  уважават българското многогласно и хорово пеене, а неравноделните ритми“, споделя Камелия Чолакова. Посолството на България в Осло също помага за организацията на събитието, както и българското неделно училище „Родна реч“ в Осло. Пълен запис от концерта можете да видите на страницата на проекта във Facebook.

Още малко за Бьорн-Петер Тоссе: роден през 1994 г., той  защитава магистратура по тракийска музика в Норвегия, и през 2015 г. продължава образованието си в България. Тук се среща с най-добрия български акордеонист – Петър Ралчев и става негов ученик. Престоят му в България му помага да се срещне с множество музиканти и да научи много за любимата му народна музика. „Много харесвам българската музика заради нейното богатство, ритми, емоции и хармонии,“ споделя Бьорн.