Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми

26-10-2021 15:30

Фестивалът Ritual Gatherings ще направи голямо завръщане през следващото лятото с мащабно 5-дневно издание, в което участие ще вземат артисти от няколко държави, много локални имена, както познати на широка аудитория, така и нови лица от музикалната сцена и сферата на съвременното изкуство. Събитието ще стартира на 28 и 29 юни с професионален Форум за всички заети в сферата на изкуството и културата  – артисти, галеристи, куратори, музиканти, организатори на събития и др., и ще прелее във фестивалната част.  Партньори на проекта са общините Кюстендил, Троян и Шумен, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства - Троян, норвежкият артистичен колектив Pikene på Broen и ежегодният културен фестивал The Barents Spektakel в Норвегия, Музеят на Живото Изкуство/The Living Art Museum – Рейкявик, Исландия, Национална художествена галерия, Кулинарна Академия HRC, Музеят на хумора и сатирата в Габрово, Академия за изучаване на музикални технологии Sound Ninja, Фондация GLAS и Фондация „Биоразнообразие“. Проектът бе подкрепен от Министерство на културата и Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, Резултат 2 „Подобрен достъп до изкуства и култура“, с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП).

Фестивалът има 5 направления: природа, музика, изкуство, ритуали и храна, основополагащи фактори за културната идентичност на всеки човек. Всяко от тях ще бъде засегнато под различна форма и в различни дисциплини, а екологията ще бъде основен фокус, съпътстващ всяка стъпка от преживяването на посетителите.

Природа

Провеждането на фестивала на открита природна локация винаги е било ключово за интеграцията на екологията в артистичната програма на събитието. Това става чрез промяна на пространството с ленд арт инсталации и сценографски план, създадени изцяло от естествени материали. Също така, организаторите дават заявка, че изключват изцяло еднократната пластмаса от събитието и намаляват до минимум всички отпадъци. След събитието ще бъдат направени и акции за почистване и облагородяване на локацията. В направление „Природа“, Ritual Gatherings си партнира с Фондация „Биоразнообразие“ за налагане на устойчиви екологични практики, като доброволчески акции, дискусии и работилници за опазване на растителни и животински видове и природосъобразния начин на живот.

Музика

Музиката остава в основата на Ritual Gatherings. Като съществен елемент от културното многообразие, тя ще заеме централна роля в артистичната програма, като сцените в трите дни на фестивала ще обединят няколко различни жанра – от електронна денс музика, през фънк, съвременен джаз и акустични изпълнения. Първите имена в програмата предстои да бъдат разкрити в следващите месеци. Ritual Gatherings, заедно с Aкадемията за изучаване на музикални технологии Sound Ninja разработва и семинари и работилници за продуценти, диджеи и любители в рамките на Форума 2022.

Изкуство

В търсенето на нови форми на изкуство чрез експеримент и изграждане на на мост между различните култури и поколения, Ritual Gatherings работи с Национална художествена галерия, като класическа организация с история и традиции у нас, и Музеят за живо изкуство, който е едно от основните пространства за съвременно изкуство в Исландия. Заедно с тях, ще бъдат организирани дискусии и обучения за хора, заети в културния сектор. Във фестивалната програма ще се включат и Фондация “GLAS”, организатори на Sofia Pride с изложба и дискусия на тема “Социално ангажирано изкуство”.

Ритуали

Ritual Gatherings работи с експерт етнолог за изследване и анализ на българските ритуали. В партньорство с общините Кюстендил, Троян и Шумен, и с помощта на ветераните в областта на съвременното изкуство, артистите от Pikene på Broen, три български ритуала ще бъдат селектирани и пресъздадени чрез иновативен подход и в нов формат в рамките на Фестивала през 2022. Няколко месеца след събитието, представители от трите общини, работили по проекта, ще заминат за Исландия, където един български ритуал ще бъде представен в Музея на живото изкуство в Рейкявик.

Храна

Отличителен белег на фестивала е откриващата Ритуална Вечеря, основаваща се на семейните традиции и обичаи, която се явява и събирателен момент за артистите и публиката. През 2022 година, тя ще бъде създадена в партньорство с Кулинарна Академия HRC на открита локация за 150 човека.

Ritual Gatherings Festival & Forum 2022 ще се проведе от 28 юни до 3 юли. Следете www.ritualgatherings.com , Facebook страницата и Instagram профила на проекта, за да научите за локацията и първите имена в програмата.