Проектът „Мобилна творческа мрежа“ бе представен в Пловдив

26-05-2022 16:49

Искаме да помагаме на хората да създават съдържание. Мотивацията ни е да развиваме сектора. Идеята на проекта е Пловдив да помогне на други по-малки населени места и да децентрализира достъпа до културно съдържание, с което да подпомогне различни творци да срещат своята публика. Това каза председателят на Сдружение „Творчески комплекс Инкубатор“ Стефан Горанов по време на представянето на проекта „Мобилна творческа мрежа за култура и изкуство“, финансиран от Финансовия механизъм на ЕИП чрез Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Събитието се проведе на територията на новоизграждащата се събитийна зона за изкуство и култура в Пловдив - Plovdiv STAGE PARK. Проектът се изпълнява в партньорство с организацията “CBNRM Networking” - Кристиансанд, Норвегия

Основният фокус на „Мобилна творческа мрежа за култура и изкуство“ е да създаде ефективна и устойчива платформа за насърчаване на разнообразието в областта на културата и изкуствата чрез осигуряване на широка обществена достъпност до културно съдържание и форми. „Посредством предвидения комплекс от синергични дейности, проектът ще предостави възможност за развиване и повишаване капацитета на културните оператори, включени в него, както и ще спомогне за засилване на двустранните отношения и насърчаване на културното многообразие чрез планираните“, каза още г-н Горанов.

Основните проектни дейности ще се реализират в 4 периферни района на гр. Пловдив, а именно – кв. „Коматево“, кв. „Столипиново“, Район „Западен“ и Район „Тракия“, както и в 4 по-малки населени места, намиращи се в различни административни области на страната – Асеновград, Батак, Копривщица и Нова Загора.

През лятото на 2022 г. предстои да бъде даден старт на част от дейностите от проекта, които обхващат 4 периферни градски зони на Пловдив и продължават с турне в градовете Копривщица, Асеновград, Батак и Нова Загора. По време на събитията, автори, творчески колективи, артистични формации, самодейни групи, майстори - занаятчии и други творчески натури ще имат възможността да представят своето изкуство и да приобщят публиката към света на изкуството.