Проект „Традициите ни обединяват“ представя културния обмен между България и Норвегия

17-06-2022 17:04

Проектът „Традициите ни обединяват“ на Народно читалище „Обединение 1913“ в Кърджали ще покаже общото между фолклора на народите и етносите в Европа и в частност в България и Норвегия. Това обяви пред журналисти секретарят на читалището Камелия Чолакова на пресконференция по повод стартирането на дейностите по проекта. 

Ще бъде създаден интерактивен спектакъл, който ще представя шестте основни фолклорни области в България, съчетани с най-ценното от фолклора на различни етноси у нас - турски и ромски, както и на партньорите на проекта от Норвегия. 

И докато България е разделена на фолклорни области, с характерните песни, ритмичност на танците и носии, то в Норвегия такова разделяне няма. „Разлика има само в носиите на различните краища на страната, като на места няма и традиционни носии“, обясни Стурла Бйеркакер – норвежкият партньор по проекта. 

Що се отнася до приликите, проучване в рамките на „Традициите ни обединяват“ показва, колко общи символи споделят българските и норвежките традиционни шевици и въобще колко общи черти могат да се открият във фолклора на всички европейски народи. 

„Целта ни е да бъде осъществен обмен на опит в областта на културата. И докато при много от проектите за обмен резултатите не са видими, защото се случват в главите на хората, под формата на натрупани знания, то тук всичко е видимо. Показваме културата в Норвегия и културата в България, които зрителя лесно ще може да сравни“, коментира Стурла Бйеркакер. Той разказа как Норвегия не е член на ЕС, но има задължение да подпомага проекти на 15 страни членки, сред които и България.

След създаването му интерактивният спектакъл ще пътешества из България и Норвегия. Освен него, „Традициите ни обединяват“ включва създаването на детска школа за изработване на кукли с народни носии и традиционни маски към НЧ "Обединение 1913", както и онлайн портал за видео уроци на същите теми.