Проект „РЕВИТА“ вдъхва нов живот на възрожденски къщи и музейна експозиция

03-10-2022 17:37

Две възрожденски къщи – паметници на културата ще бъдат „оживени“ с реализацията на проект „РЕВИТА“, който ще се изпълнява Регионален исторически музей – Хасково в партньорство с Алианс за регионално сътрудничество и развитие", исландската организация North Consulting и с подкрепата на ФМ на ЕИП. Това стана ясно на проведена на 30 септември пресконференция за стартирането на дейностите по проекта.

Проектът предвижда възстановяване на сградите и прилежащите им пространства в автентичния им вид, като за целта ще бъдат изцяло реставрирани и укрепени. По думите на директора на музея Пенко Добрев двете къщи не са ремонтирани от повече от 15 години. След ремонтите в тях освен експозиции, ще има и работилници за стари занаяти за деца, а в сградата на Кирковото училище ще бъде ситуиран модел на килийното училище.

По проекта се осигуряват и две работни места за екскурзоводи. Единият от тях вече е назначен и ще отговаря за експозицията „Хасковските будители“, която в момента е прибрана в едно от музейните хранилища, но след обновяването на Кирковото училище, ще бъде подредена там отново. В тази експозиция са снимки, документи и вещи на личности от Хасково, като детската цигуларка на проф. Недялка Симеонова, книги и ръкописи на поета и преводач Иван Николов, както и „снимки и отличия на Христо Форев, който е художник и първи уредник на Художествената галерия и Драматичния театър в Хасково.