Премиерата на спектакъла „Птицата на щастието“ се състоя на сцената на Държавен куклен театър – Сливен

30-01-2024 16:57

Осемнадесет деца от ромски произход излязоха на сцената на сливенския кукления театър, а сред публиката бяха и техните семейства, съученици, както и други деца с принос за пиесата, която е в рамките на проект "Вдъхновение - изкуство за промяна", който културната институция изпълнява с подкрепата на Финансовия механизъм на ЕИП 2014-2021 г. Целта му е да подпомогне социалната интеграция и развитието на децата чрез изкуството. Децата, които са четвъртокласници от основните училища “Братя Миладинови” и “Юри Гагарин”, освен актьори, са участвали в създаването на спектакъла, направен по мотиви от ромски приказки и легенди. Изработвали кукли по време на творчески ателиета, изучавали са танци, актьорско майсторство, чели са различни приказки. “От тях избрахме различните персонажи. Избрахме заедно Птицата на щастието като символ, като вълшебно същество, което се появява, когато хората са добри и ги кара да мечтаят. С децата стигнахме до извода, че мечтите променят света”, каза по време на пресконференция преди премиерата Евелина Кьосовска, автор и режисьор на спектакъла. Тя допълни, че учениците са осъвременили спектакъла и са го оформили по собствен вкус и представи. Така сюжетът обхваща живота на една малка страна, в която всички са щастливи до момента, в който се появява Птицата на злото. Тя всява страх у хората и те започват да рушат и замърсяват красивата си страна. Тогава се намесват разказвачите на историята, които се превръщат в кукли и започват да правят добрини. Краят е щастлив, както подобава на всяка приказка.

Сценографията е на Наталия Гочева, композитор е Пламен Мирчев – Мирона, интерактивна среда: Театър „K: 13- SKENEKUNST“ Норвегия.

След премиерата, предстои разпространение на спектакъла. Планирани са 8 представления в райони с по-голям брой представители на ромския етнос.