Празник „Изкуство и култура“ в село Шишковци

01-02-2024 10:00

На 29 и 30 януари 2024 г. НЧ „Братство 1869“ гр. Кюстендил съвместно с НЧ „Васил Левски 1965“ организираха в с. Шишковци, общ. Кюстендил, поредица от инициативи в рамките на проект „Изкуство и култура за всички“.

Дейностите стартираха в пространството пред читалище „Вл. Димитров – Майстора 1919“ с провеждане на пленер за деца, които рисуваха обекти от културно-историческото наследство на област Кюстендил – къща музей на Владимир Димитров – Майстора, с. Шишковци, църква „Св Мина“, гр. Кюстендил, „Арката“ на площад „Велбъжд“, гр. Кюстендил, Кадин мост, с. Невестино, Къща музей „Ильо войвода“, гр. Кюстендил и др. Паралелно с пленера бе проведена работилница на занаятите, като децата и младежите изработваха кукерски маски, амулети за здраве, елементи на народни носии и др., както и бе направена демонстрация на различни занаяти, характерни за областта.

Участниците в пленера завършиха своите творби и създадоха обща картина с цел развитие на детското и младежко любителско творчество, а творбите от пленера бяха експонирани в изложба. Като заключително събитие в рамките на Празника, на сцената на читалището, бе проведен концерт спектакъл на Школата по народни танци и пеене, създадена по проекта. Представени бяха народни танци и песни от различни фолклорни области на страната – Пиринска, Шопска, Родопска, Добруджанска и др. В инициативите се включиха деца и младежи от двата етноса – от партньорските организации по проекта НЧ „Братство 1869“ и НЧ „Васил Левски 1965“, участници в създадената по проекта Школа по народни танци и пеене, както и жители на с. Шишковци.

Празникът се проведе в навечерието на 142-годишнината от рождението на Владимир Димитров – Майстора – в селото, където художникът е живял и нарисувал най-забележителните си творби.

Дейността е част от проект „Изкуство и култура за всички” подкрепен от ФМ на ЕИП 2014 -2021 г.