Празник „Изкуство и култура“ в село Раждавица

19-02-2024 14:18

Пленер за деца и работилница на занаятите организираха НЧ „Братство 1869“ гр. Кюстендил съвместно с НЧ „Васил Левски 1965“ на 16 и 17 февруари в село Раждавица, област Кюстендил. Събитията под надслов „Празник на изкуствата  се организират в рамките на проект „Изкуство и култура за всички“.

Празникът започна на откритата сцена в с. Раждавица с концерт-спектакъл на Школата по народни танци и пеене, създадена по проекта. Децата и младежите представиха народни песни и танци от различни фолклорни области на страната.

В пространството пред читалище „Светлина 1913“ се проведе пленер за деца, които рисуваха обекти от културно-историческото наследство на област Кюстендил, както и забележителности от региона на с. Раждавица - черквата "Успение Богородично", изворът Света вода, известен с целебна сила и др. Паралелно с пленера се проведе работилница на занаятите, в рамките на която талантливите деца и младежи изработваха елементи на народни носии, кукерски маски, амулети за здраве, традиционни шевици и др., както и бе направена демонстрация на различни занаяти, характерни за региона. Празникът завърши с експониране на изложба от творбите на участниците в пленера.

В проведените инициативи се включиха деца и младежи от двата етноса – от партньорските организации по проекта НЧ „Братство 1869“ и НЧ „Васил Левски 1965“, участници в създадената по проекта Школа по народни танци и пеене, както и жители на с. Раждавица.