52 деца стават част от проекта „Четири по-добри изкуства – писане, рисуване, танци и театър“

15-05-2023 16:07

Петдесет и две деца от пещерското училище „Михаил Куманов“ ще бъдат включени в проекта „Четири по-добри изкуства – писане, рисуване, танци и театър“. Това стана ясно по време на пресконференция за представяне на проекта, който ще се осъществява с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Целта на проекта е да се популяризира културата на ромите, разширяване и привличане на нови публики към техните инициативи и ангажиране на мнозинството с малцинствата чрез изграждане на нови, творчески пространства за междукултурен диалог, себеизразяване и споделяне.

Ръководител на проекта е Дария Якимовска, чрез водещата организация сдружение „За по-добро бъдеще“.В рамките на проекта ще се осъществят няколко инициативи – пътуващ спектакъл „Приказки без край“, шокаритет ателие и национален конкурс за творческо писане. Децата ще бъдат разделени на групи, като 14 от тях ще бъдат заети със спектакъла, а останалите ще бъдат в три групи – за писане, песни и танци, рисуване. Идеята на създателите на проекта е да се стимулира у децата интерес към културно-историческото наследство оставено от техния етнос, а една от целите им ще бъде да съберат автентични танци, песни, приказки и обичаи.

В края на проекта ще се реализира и идеята за „Приказки без край“, като спектакълът ще бъде съпътстван от пътуваща изложба с рисунки на ромските деца, създадени в рамките на проекта. Спектакълът и изложбата от Пещера ще бъдат показани в Паталеница и пернишките села – Извор и Гълъбник. Представленията ще бъдат снимани от професионален оператор, а течението на дейностите ще бъде публикувано във Фейсбук страница и сайт на самия проект, поясни Якимовска.

Домакин на днешната среща бе директорката на НУ „Михаил Куманов” – Виолета Паева и старши учителите от нейния екип, които ще вземат участие в осъществяването на проекта.