„Пер Гюнт“ – най-дългоочакваната премиера в Театър „София“ този сезон

07-02-2022 13:54

Най-дългоочакваната премиера в театър „София“ този сезон „Пер Гюнт“ от Хенрик Ибсен се състоя на 4-ти февруари 2022 г. (петък). Актьорите от трупата на театъра бяха посрещнати в пълна зала,а билетите за постановката бяха изчерпани дни по-рано.

Нейният автор-Хенрик Ибсен е наричан още „баща на съвременната драма“ и е един най-значимите норвежки автори и драматурзи на всички времена. Съчетанието на драма, музика и танц в една интерактивна и постоянно променяща се мултимедийна среда превръща този спектакъл в едно вълнуващо пътешествие.

В постановката има над 40 различни сцени, които преливат от една в друга и задържат вниманието на зрителите от първата минута. Сюжетът проследява развитието на личността на Пер – от младини до сетни дни и неговите срещи с митични същества, горски жители, тролове и други по пътя на неговото израстване, осъзнаване и намиране на прошка и любов.

Спектакълът „Пер Гюнт“ се осъществява по проект „Пер Гюнт пътува“, подкрепен от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП), в рамките на който освен постановката са включени семинари на тема „Подход към Ибсен и „Пер Гюнт“ – интерпретация и театрален опит“ в град Осло и град София, заснемане на документален филм за процеса на репетиции и други дейности. Представлението ще се играе и в други населени места из цялата страна, където ще се провеждат и специални уъркшопи.

Актьорите, които участват са: Александър Тонев, Ириней Константинов, Йоанна-Изабелла Върбанова, Лора Мутишева, Михаил Милчев, Невена Калудова, Неда Спасова, Николай Върбанов, Николай Димитров, Пламен Манасиев, Елеонора Иванова, Юлиян Рачков, Неделин Найденов и студентите от НБУ: Ралица Нейкова, Антон Димитрачков, Марина Хараламбова, Емилия Тончева и Александър Гочев.

Преводът е на Стела Джелепова. Творчески  екип на постановката е: Катя Петрова (режисьор), Борис Далчев и Михаела Добрева (сценография и костюми), Анна Пампулова (хореография), Христо Йоцов(композитор), Момчил Алексиев (визуална среда), Светлозар Георгиев (звуков дизайн) Радослава Боор (плакат ) и Иван Дончев (фотограф).