Конференция на тема „Борба с антисемитизма и опазване на еврейското наследство“

27-10-2022 09:03

Дипломатическият институт към министъра на външните работи и Министерството на външните работи на Република България имат удоволствието да Ви поканят на международна конференция на тема „Борба с антисемитизма и опазване на еврейското наследство“, която ще се проведе на 31 октомври 2022 г. в София Хотел Балкан, зала „Средец“ (пл. „Св. Неделя“ 5) от 09:00 до 17:00 ч. в рамките на проекта „Стратегическо сътрудничество между България и Норвегия в подкрепа на международния ангажимент на България за борба с антисемитизма и опазване на еврейското наследство“, финансиран от Фонда за двустранни отношения на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.

Целта на събитието е да предостави платформа за международен обмен на добри практики за противодействие на съвременния антисемитизъм и речта на омразата, както и за опазване на еврейското културно наследство и историческата памет за Холокоста в контекста на изготвянето на първия Национален план за действие за борба с антисемитизма в България. 

Конференцията ще бъде проведена в три тематични панела: „Борба с антисемитизма и езика на омразата“, „Опазване на еврейското културно наследство“ и „Образователни инициативи за възпоменание на Холокоста”. Панелисти в конференцията ще бъдат експерти от правителствения, неправителствения и академичния сектор от България, Австрия, Израел, Италия, Румъния и Франция.

В откриването на конференцията ще вземат участие заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова, заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова и директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова.

Работните езици ще са български и английски с осигурен симултанен превод.

Входът за конференцията е свободен, но изисква предварителна регистрация поради ограничения брой места. При интерес следва да се регистрирате тук: https://forms.gle/TZt8xRMoWhby2wrT6.

Регистрацията за медии следва да бъде направена на следния линк: https://forms.gle/HJDGq3FuEBSvPV3y5 

Организаторите си запазват правото да преустановят регистрацията при запълване на капацитета на залата.